Przemysł mięsny i spożywczy
Szkolenia technologiczne
Szkolenia technologiczne
Szkolenia technologiczne w Centrum Kulinarnym
 
Nasza wieloletnia praktyka połączona z projektowaniem i wyposażaniem najlepszych lokali gastronomicznych w Polsce i innych krajach Europy, pozwoliła nam na stworzenie pierwszego w regionie śląskim, a także najnowocześniejszego,  wzorcowego Centrum Kulinarnego, w którym możemy przekazywać zdobytą wiedzę i doświadczenie naszym klientom. Centrum Kulinarne firmy Weindich zostało stworzone w oparciu o najwyższe standardy jakości. 
Celem Centrum Kulinarnego jest edukowanie, wspieranie i dostarczanie zarówno wiedzy technicznej z zakresu obsługi maszyn i urządzeń dla przemysłu mięsnego i HoReCa, jak i wyspecjalizowanej wiedzy kulinarnej - pasjonatom gotowania, amatorom oraz  profesjonalnym szefom kuchni, baristom, barmanom, kelnerom, osobom decyzyjnym w branży, poprzez organizowanie różnego rodzaju szkoleń technologicznych, warsztatów kulinarnych, pokazów itp. Więcej o ofercie centrum na stronie: www.centrumkulinarne.com.pl

 
 
Szkolenia doskonalące z obsługi maszyn i urządzeń zakończone wręczeniem certyfikatu.
Każdy klient, który zakupi u nas dowolne urządzenie i chciałby dowiedzieć się jak w pełni wykorzystać jego możliwości może wziąć udział w szkoleniu doskonalącym – podnoszącym kwalifikacje z tego zakresu. Podczas szkoleń osoby uczą się efektywnego wykorzystaniu potencjału danego urządzenia, jak zautomatyzować proces produkcji i zminimalizować koszty . Zdobyta w ten sposób wiedza pozwala na jej zastosowanie i przekazanie w firmach czy placówkach oświatowych. Każde szkolenie zakłada część merytoryczną i praktyczną. Szkolenia zakończone są uzyskaniem certyfikatu potwierdzającego udział w szkoleniu.
 
Szkolenia lub pokazy z technologii wędzenia i produkcji wędlin dla przemysłu mięsnego (producentów wędlin) na mini skalę.
Mamy możliwość przeprowadzenia testów z technologii wędzenia i produkcji wędlin dla przemysłu mięsnego na mini skalę. Z oferty mogą skorzystać duże zakłady mięsne, producenci wędlin itd., którzy chcą przetestować np. nowy wyrób nie narażając się na ogromne koszty związane z eksploatacją lub też zakupem nowych czy przestawieniem bieżących maszyn na produkcji. Nasze duże i bogate zaplecze techniczne wyposażone w wyspecjalizowane maszyny i urządzenia pozwala na przeprowadzenie takich prób, a tym samym na zaprezentowanie klientowi nowych rozwiązań sprzętowych jak i produktowych w wygodny sposób.
 
 
 
Szkolenia z rozbioru mięsa wieprzowego.
Szkolenie zakłada zarówno przekazanie wiedzy teoretycznej jak i praktycznej.  Program szkolenia obejmuje następujące zagadnienia: rozbiór i klasyfikacja mięsa półtuszy wieprzowej, peklowanie i marynowanie, mieszanie mięsa na kiełbasy, nadziewanie, techniki wyrobów, wiązanie i formowanie wyrobów wędliniarskich, wędzenie. parzenie. Szkolenie jest 2 dniowe i prowadzi je technolog przetwórstwa mięsa z ponad 20-letnim doświadczeniem.
 
Szkolenie z ryb i owoców morza.
Szkolenie obejmuje techniki przygotowania i podawania ryb m. in. smażone krewetki, ośmiornice w sosie pomidorowym, dorada pieczona, grillowany karp w ziołach, stek z tuńczyka z salsą pomidorową, łosoś gotowany metodą sous-vide, sum z duszoną cebulką w sosie z octem balsamicznym wile innych zgodnie z życzeniami grupy.
 
 

Szkolenia dla ekspedientek sklepowych z branży mięsnej.
Szkolenia dla ekspedientek z branży mięsnej zakłada zarówno przekazanie wiedzy teoretycznej jak i praktycznej.  Przykładowy program: Sklep mięsny - profesjonalna ekspozycja mięsa i wędlin oraz obsługa klienta: zasady budowania ekspozycji  z uwzględnieniem przeznaczenia kulinarnego i zróżnicowania cenowego, sposoby pakowania mięsa i wędlin w zależności od grup asortymentowych.
Program szkolenia obejmuje szereg zagadnień i sytuacji związanych z obsługą klienta, rozkładaniem produktów w ladach sprzedażowych – merchandising, prezentację maszyn i urządzeń ułatwiających pracę codzienną w sklepie mięsnym, ogólne zasady budowania ekspozycji mięsno -wędliniarskiej oraz przykłady sytuacji, z którymi ekspedientki muszą radzić sobie każdego dnia (reklamacji).
 
Wynajem powierzchni Centrum Kulinarnego na pokazy dla kontrahentów i dostawców.
Zapraszamy do współpracy naszych dostawców i klientów, którzy dla swoich celów chcą wynająć Centrum Kulinarne, tak aby sami mogli przeprowadzić swoje wewnętrzne szkolenie  lub pokaz np. z zakresu obsługi nowych urządzeń lub pokaz kulinarny.