Rozwiązania dla gastronomii i HoReCa
Jak wybrać odpowiednią pakowarkę? 4 kroki do sukcesu
Jak wybrać odpowiednią pakowarkę? 4 kroki do sukcesu

Gdy zastanawiasz się nad wyborem najodpowiedniejszej pakowarki próżniowej, dokonujesz analizy jej parametrów. Wszyscy dystrybutorzy pakowarek podają dokładne opisy parametrów, wielkości komory, długości listew oraz wydajności pompy próżniowej urządzenia. Aby więc wybrać odpowiednie urządzenie należy dokładnie przeanalizować warunki, produkt i swoje oczekiwania. Proces pakowania z zastosowaniem pakowarki próżniowej rozpoczyna się od włożenia produktu foliowego opakowania, a następnie położeniu otwartym brzegiem woreczka z produktem na listwie zgrzewającej i zamknięciu pokrywy. Resztę maszyna wykona sama.

Krok 1: Zdefiniuj jaka jest Twoja branża?

Próżniowo możemy zapakować dosłownie wszystko, zaczynając od mięsa i wędlin, poprzez sery, warzywa, owoce, a na biżuterii czy sprzęt elektroniczny. Wybór odpowiedniej pakowarki jest uzależniony od rodzaju produktów które zamierzamy pakować. I tak w gastronomii najszersze zastosowanie znajdują małe, stołowe pakowarki, dzięki którym można porcjować dania, przedłużać trwałość produktów i dostarczać klientom świeże i najwyższej jakości potrawy.

W produkcji na większą skalę wskazane jest zastosowanie bardziej wydajnych pakowarek 2-komorowych. Pakowanie w dwóch komorach oszczędza czas, zwiększa wydajność i zapobiega przestojom produkcyjnym.

Krok 2: Jakie produkty chcesz pakować?

Podstawowe znaczenie ma również rodzaj i wielkość produktów. W zależności od sposobu i wielkości pakowanych produktów wybieramy rozmiar woreczków z odpowiedniego rodzaju folii. Dobieramy szerokość worka poprzez sumowanie szerokości produktu i jego wysokości,  powiększając tę wartość o 10%. Długość woreczków należy dobrać tak, by po napełnieniu go produktem pozostało minimum 5 cm woreczka.

Wybór pakowarki uzależniony jest od szerokości worka, nie zapominając o wysokości pakowanego produktu. Jeżeli szerokość wynosi np. 400 mm, listwa zgrzewająca musi mieć co najmniej 410 mm. Dobieramy ją tak, by móc swobodnie położyć worek, bez zaginania i fałdowania, na całej listwie zgrzewającej.

Na przykład pakowarka stołowa Henkelman Jumbo 30 posiada listwę zgrzewającą 350 mm, więc tym samym jest ona zbyt krótka. Możemy na niej zapakować produkty w woreczkach o długości zgrzewu maksymalnie do 340 mm i dł. samego woreczka do 370 mm oraz maksymalnej wysokości opakowania do 150 mm. W powyższym przypadku odpowiedniejsze będzie zastosowanie pakowarki Henkelman z listwą zgrzewającą o długości 420 mm (czyli np. Jumbo 42, Boxer 42, Lynx 42 lub Neo 42) lub większej np. maszynę Henkelman Marlin 52, która ma listwy o długości 2 x 520 mm. Dzięki szerokiej palecie modeli pakowarek firmy Henkelman, bez trudu dobierzemy odpowiedni model.

A co z wydajnością takiej pakowaczki? W końcu jest to jeden z najważniejszych parametrów przy wyborze odpowiedniego urządzenia pakującego.

Krok 3: Jak określić wydajność urządzenia?

Przykładowo pakowaczka stołowa Henkelman Jumbo 30 posiada listwę zgrzewającą 350 mm, więc tym samym jest ona zbyt krótka. Możemy na niej zapakować produkty w woreczkach o długości zgrzewu maksymalnie do 340 mm i długości samego worka do 370 mm oraz maksymalnej wysokości opakowania do 150 mm.

Przykład 1:
Przyjmijmy, że oczekujemy od naszej pakowarki wydajności ok. 8 opak./minutę. Wcześniej ustaliliśmy, że woreczki mają rozmiar 180 x 220 mm, gdzie długość zgrzewu wynosić będzie 180 mm. Przyjmujemy, że pakowarki jednokomorowe pracują z wydajnością około 2 taktów/minutę, czyli w jednym takcie należy zamknąć/wykonać 4 opakowania. W tym przypadku jest możliwość zastosowania pakowarki o dwóch listwach długości 410 mm i odległością pomiędzy listwami minimum 450 mm czyli Boxer 52. Jeśli jednak zależy nam na maksymalnym skróceniu cykli, to warto rozważyć urządzenie o bardziej wydajnej pompie np. Henkelman Marlin 52.

Przykład 2:
Oczekiwana wydajności 15-20 opakowań/ minutę

W tej sytuacji znajdzie zastosowanie pakowarka Polar 2 – 85 wyposażona w 4 listwy zgrzewające o długości 840 mm każda i odstępie pomiędzy listwami 830 mm, po dwie listwy na każdą komorę. W jednej komorze można umieścić jednocześnie 6 torebek z produktem. Pompa próżniowa 300 m³/h jest w stanie zapewnić wydajność do 18 opakowań na minutę! Jeżeli taka wydajność jest nadal zbyt mała polecamy pakowarkę Polar 2 – 95 – z automatycznym systemem operowania pokrywą i płytami wypełniającymi pokrywę. Pakowarka ta jest wyposażona w 4 listwy zgrzewające, po 1100 mm każda. W jednym cyklu można swobodnie zapakować do 10 opakowań, osiągając wydajność od 20 do 30 opakowań na minutę. Maszyny Polar 2 – 85 lub 2-95 zapewnią szybką i wydajną pracę linii technologicznej.

Jeśli już wiemy, jak dobrać długość listew w pakowarce, aby osiągnąć odpowiednią wydajność, przyszła pora na wyjaśnienie jak dobrać odpowiednią pompę próżniową.

Krok 4: Jak dobieramy pompę próżniową?

Im większa jest komora robocza tym większą wydajność powinna mieć zainstalowana pompa próżniowa. Dlatego w każdym urządzeniu pakującym, niezależnie od wielkości, uzyskujemy zbliżony czas ewakuacji i tym samym zbliżoną wydajność. Największe urządzenia 2-komorowe, ze względu na bardzo duże komory są wyposażone w pompy wydajności 100m³, 160m³ lub 300m³/h. Pakowarki średniej wielkości posiadają pompy 100m³, 63m³ i 40m³/h, natomiast maszyny stołowe posiadają pompy 4m³, 8m³, 16m³ i 21 m³/h. Na szybkość pakowania, poza wydajnością pompy próżniowej, wpływają cechy pakowanego produktu (wielkość, suchy lub ciekły, na gorąco lub na zimno). Im większa część komory próżniowej jest zapełniona tym szybciej osiągana jest próżnia. Tempo pracy maszyny zależy także od oczekiwanego poziomu próżni i stopnia napełniania gazem. Te zależności również należy wziąć pod uwagę przy wyborze pakowarki.

Masz pytania? Skontaktuj się z naszym Doradcą:

[email protected], mobile: +48 604 180 843