Rozwiązania dla gastronomii i HoReCa
Relacja z wyjazdu
Relacja z wyjazdu

Reprezentacja firmy Weindich odwiedziła swoich kluczowych Partnerów, dostawców maszyn i urządzeń dla przemysłu mięsnego w ich siedzibach w Niemczech. Spotkania te miały na celu pozyskanie unikalnej oferty dot. nowości w branży przetwórstwa mięsnego i nie tylko. Z uwagi na fakt zbliżających się targów Anuga Food Tec w Kolonii oraz IFFa we Frankfurcie, tj. największych międzynarodowych targów branży mięsnej, firma Weindich uzyskała niezbędne informacje i została przeszkolona w ramach dystrybucji innowacyjnych urządzeń z unikalnej oferty w/wym producentów. Więcej o samej ofercie będziemy upubliczniać sukcesywnie, natomiast dziś przybliżymy Państwu samą działalność dostawców zaawansowanej technologii w przemyśle przetwórstwa mięsnego, tj firm Eberhardt, Seydelmann, Frey i Singer&Sohn.    

Eberhardt – systemy do formowania mięsa.
Głównym przedmiotem działalności firmy jest produkcja elementów wyposażenia zakładów mięsnych, wykonanych ze stali nierdzewnej czyli m.in. drzwi, regałów, szafek, stołów, wózków wędzarniczych oraz kluczowego produktu, czyli form oraz pras, służących do formowania i normalizowania kształtu produktów. Technologia formowania opracowana przez firmę Eberhardt obejmuje: formy – wykonane z elektropolerowanej stali nierdzewnej, prasy mające postać własnych, specjalnie ułożyskowanych na kołach wózków lub posadowionych bezpośrednio na posadzce, a także specjalnych papierów i folii  do wykładania form, a także górnych powierzchni produktu.

Singer&Sohn – Firma skoncentrowana na rozwiązaniach inżynierii mechanicznej dla przemysłu spożywczego. Ich filozofią jest osiągnięcie najlepszej na rynku przewagi technicznej w maszynach do przemysłu spożywczego oraz szybkie i elastyczne reagowanie na potrzeby klientów. Solidna, higieniczna konstrukcja to ich znak rozpoznawczy, gdyż ich projektanci nieustannie przechodzą szkolenia doskonalące, aby być na bieżąco z aktualnymi wymaganiami przemysłu spożywczego. W ofercie Singer&Sohn znajdziemy systemy ładowania VGE, GS, V-K, SAC, urządzenia do obróbki termicznej, w tym pasteryzacji, gotowania i chłodzenia, dzielarki do kiełbas itp., a także szeroko pojętej automatyzacji procesów przetwórstwa spożywczego.

FREY - W historii przemysłu mięsnego Frey zapisał się jako twórca pierwszej nadziewarki tłokowej. Dzisiejszy Frey to firma zatrudniająca w głównej siedzibie 90 osób. Dzięki nowym technologiom wynikającym z poprzednich doświadczeń, produkty Frey jeszcze nigdy wcześniej nie gwarantowały tak dużego komfortu pracy jak obecnie. W ofercie FREY znajdziemy szereg urządzeń, głównie nadziewarek, formierek,  po to, by praca z branży mięsnej nie odbiegała od światowych warunków. 

Seydelmann - Oferowane urządzenia, mimo popularności w kręgu przemysłu mięsnego, nie należą do produktów masowych. Dzieje się tak dlatego, że każda z maszyn tworzona jest pod indywidualne potrzeby naszych klientów - stąd też szeroki zakres oferowanych produktów: od kutrów wysokowydajnych, gotujących po całą gamę wilków (automatycznych, do mięsa zamrożonego). Każda maszyna charakteryzuje się niemiecką precyzją i wysoką jakością działań. Silne zainteresowanie produktami Seydelmann'a jest bardzo dobrze widoczne na wszelkich targach, gdzie stoiska firmy odwiedzają rzesze klientów.