Nikt wtedy nie przypuszczał, że jest to początek największego w Polsce centrum przemysłu mięsnego
i gastronomii w tej części Europy.
1990 r. - Wszystko się zaczęło
Firma została zarejestrowana w 1990 r.
1991 r. - Pierwsza duża dostawa
Tyle hałasu o nic. Gdy trwał rozładunek towaru,
Tyle hałasu o nic. Gdy trwał rozładunek towaru,
połowa osiedla przypatrywała się z zaciekawieniem.
Można rzec, że to było wielkie wydarzenie w okolicy.
Po latach mieszkańcy przyzwyczaili się do dużych maszyn i urządzeń.
Po latach mieszkańcy przyzwyczaili się do dużych maszyn i urządzeń.
1992 r. - Zdobywamy Śląsk
Coraz śmielej działamy na rynku lokalnym, uczestniczymy w targach w Katowicach.
1992 r. - Duży projekt
Już po paru miesiącach pojawiły się pierwsze duże projekty do zrealizowania.
W Zakładzie Mięsnym Paruzel montujemy kotły wędzarnicze oraz komory wędzarnicze.
1993 r. - Prezentacja nieznanych technik
Jako pierwsi w Polsce zaprezentowaliśmy nowoczesne metody wędzenia płynnym dymem.
Prezentacja połączona z degustacją kiełbasek wywołała spore zainteresowanie.
1994 r. - Drzwi do przyszłości
Ceremonia symbolicznego przylepienia nazw nowych partnerów handlowych.
Coraz więcej uznanych w branży firm zachodnich nawiązuje z nami współpracę.
1994 r. - Gigantyczna fala
Realizujemy coraz to większe zamówienia.
Jako pierwsi w kraju montujemy urządzenie do mikrofalowego rozmrażania mięsa. To przemysłowe urządzenie w ciągu sekundy podnosi temperaturę zamrożonego surowca osiągając wydajność do kilkudziesięciu ton dziennie.
1995 r. - Co dwie głowy, to nie jedna
Od tego roku firma ma dwóch właścicieli; są nimi panowie Jerzy i Mirosław Weindich.
1995 r. - Czas na Poznań
Na targach Polagra występujemy w roli gospodarza. Od tego czasu, jesteśmy tam regularnie.
1996 r. - Pierwszy milion
Miesięczne obroty firmy osiągnęły pułap miliona złotych.
1997 r. - Otwarcie Kulinaria S.A.
W odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku, właściciele uruchamiają Kulinaria S.A.
Firma oferuje kompozycje przyprawowe oparte o Polską tradycję.
1998 r. - Pierwsze targi zagraniczne
Już nie tylko Polska, teraz cały świat widzi nasze charakterystyczne logo.
IFFA - pierwsze targi międzynarodowe w Niemczech.
1999 r. - Rośniemy w siłę
Coraz więcej pracy, zleceń i realizacji skłania nas do powiększenia siedziby o nowe hale.
Wzbogacamy zaplecze technologiczne o wykwalifikowanych ekspertów.
Jest nas coraz więcej i jesteśmy coraz silniejsi.
Jest nas coraz więcej i jesteśmy coraz silniejsi.
2000 r. - Millenium
To już dziesięć lat istnienia firmy.
Nowe tysiąclecie przynosi kolejne wyzwania, którym staramy się sprostać. Nasz salon ekspozycyjny poszerzają coraz to nowe maszyny i urządzenia dla przemysłu mięsnego.
2001 r. - Drobny sprzęt i gastronomia
Oprócz coraz szerszej gamy maszyn i urządzeń dla przemysłu mięsnego
Oprócz coraz szerszej gamy maszyn i urządzeń dla przemysłu mięsnego
naszą ofertę wzbogaca coraz częściej poszukiwany przez klientów drobny sprzęt.
2002 r. - Solidna Firma
Nasza firma została po raz pierwszy odznaczona nagrodą Solidna Firma
Nasza firma została po raz pierwszy odznaczona nagrodą Solidna Firma
przyznawaną przez Kapitułę Programu, pod patronatem Komisji Europejskiej.
2003 r. - Szufelka wygrywa!
Nasz 10 000 produkt w katalogu!
Kto by pomyślał, że naszym produktem numer 10 000 będzie stalowa szufelka...
2004 r. - Przeprowadzka
Chorzów, a dokładniej rzecz ujmując ulica Adamieckiego staje się nową siedzibą firmy.
Mamy nadzieję, że spędzimy tu co najmniej tyle samo dobrych lat, co w Świętochłowicach.
2005 r. - Magazyn Europy
Zachodni kontrahenci przenoszą środek ciężkości swoich magazynów do Polski.
Tym samym firma staje się najdalej wysuniętym na wschód centralnym magazynem logistyczno-serwisowym. Części zamienne i eksploatacyjne zachodnich marek są tu dostępne od reki.
2006 r. - Serwis
Powstaje nowa hala serwisowa przeznaczona na remonty maszyn.
2007 r. - Rodzina się powiększa
Wprawdzie na zdjęciu nie widać nas wszystkich,
Wprawdzie na zdjęciu nie widać nas wszystkich,
lecz rodzina firmy liczy już ponad 60 pracowników.
2008 r. - Brzmi dumnie
Od teraz Właściciele spółki postanawiają firmować ją swoim nazwiskiem
Od teraz Właściciele spółki postanawiają firmować ją swoim nazwiskiem
zmieniając nazwę na BASTRA WEINDICH Spółka jawna.
2009 r. - Nowe skrzydło
Coraz szerszy asortyment, coraz więcej kontrahentów.
Wszystko to zadecydowało o tym, że podjęliśmy decyzję o rozpoczęciu budowy nowego skrzydła firmy.
2010 r. - Targi Jubileuszowe
Podczas hucznych obchodów 20-lecia firmy odbyły się m.in. targi wyposażenia.
Podczas targów swoją ofertę zaprezentowało ponad 70 wystawców z całego świata.
2011 r. - Nowe logo
Coraz bardziej sygnalizujemy rodzinne korzenie - zmieniamy logo na Weindich.
2011 r. - Nowi Partnerzy
Firma Weindich wzmacnia swoją markę wprowadzając do oferty maszyny i urządzenia kolejnych kontrahentów.
Do strategicznych partnerów handlowych firmy dołączyły firmy: Henneken, wiodący producent masownic próżniowych, tenderyzatorów, systemów załadunkowych oraz Afo Heat, producent urządzeń do obróbki termicznej produktów w przemyśle spożywczym i gastronomii.
2012 r. - Targi Technologii Przetwórstwa Spożywczego
Z sukcesem zorganizowaliśmy w siedzibie firmy kolejną edycję targów technologii przetwórstwa spożywczego.
Na 4 tys. m2 wystawiono asortyment z 16 krajów świata. 102 wystawców, prezentowało odwiedzającym Targi swój asortyment. Łącznie targi odwiedziło 2,5 tysiąca branżowców z sektora spożywczego, mięsnego i gastronomicznego.
2012 r. - Centrum Kulinarne
We wrześniu otwarliśmy Centrum Kulinarne,
We wrześniu otwarliśmy Centrum Kulinarne,
gdzie wiedza kulinarna i przyjemność spotykają się w jednym miejscu!
Profesjonalna przestrzeń gastronomiczna, podzielona na 3 strefy tematyczne, wyposażona została w najwyższej klasy sprzęt kuchenny i multimedialny.
2012 r. - Utworzenie Śląskiego Cechu Gastronomii
W dniu 18 grudnia w siedzibie naszej firmy miało miejsce Zebranie Założycielskie Śląskiego Cechu Gastronomii.
Jednogłośnie uchwalono założenie Cechu, oraz wybrano Prezesa nowego Cechu, którym został inicjator i pomysłodawcą powstania Śląskiego Cechu Gastronomii Pan Jerzy Weindich.
2013 r. - Szkolenia dla placówek oświatowych
We współpracy z Kuratorium Oświaty odbyły się dwie edycje szkoleń ze zdrowego żywienia.
W warsztatach ogółem wzięło udział 290 placówek oświatowych z województwa śląskiego. Uczestnicy zapoznali się ze sposobami przygotowywania menu a także potraw, bogatych w wartości odżywcze i energetyczne, właściwe dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Była to pierwsza tego typu edycja praktycznych warsztatów dla placówek oświatowych na Śląsku.
2013 r. - Euro-Toques Polska
Firma Weindich złożyła deklarację członkowską i została członkiem Euro-Toques Polska.
Euro-Toques Polska to Kucharska Wspólnota Europejska, którą tworzy ponad 7000 kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie.
2013 r. - Medal
Jerzy Weindich – właściciel firmy, odebrał medal z wizerunkiem Ignacego Mościckiego w dziedzinie gospodarki.
Medale są przyznawane w Chorzowie dla osób, które szczególnie zasłużyły się dla miasta w swoich dziedzinach. Medale przyznawane są przez prezydenta miasta Chorzów. Uroczystość odbyła się w czwartek 12 grudnia w Chorzowskim Centrum Kultury.
2014 r. - Trzecia edycja Targów Gastrosilesia
Odbyła się już trzecia edycja chorzowskich Targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego Gastrosilesia 2014.
Tegoroczna edycja zgromadziła ponad 2000 odwiedzających gości, a także ponad 60 wystawców zarówno z kraju jak i zagranicy, wśród których znaleźli się eksperci i firmy, wyznaczające standardy i trendy w branży gastronomicznej.
2015 r. - Zmiany w strukturach właścicielskich
Do grona wspólników firmy dołączyła Monika Weindich.
Monika Weindich do tej pory piastowała stanowisko Kierownika Działu Logistyki. Jako ceniony fachowiec z ogromną praktyką stawia sobie za cel optymalizację procesów logistycznych, a tym samym w najbliższym czasie wykorzystania logistyki jako zasadniczego elementu zarządzania strategicznego w firmie.
2015 r. - Srebrny Krzyż Zasług
Jerzy Weindich otrzymał z rąk Radnego Sejmiku woj. Śląskiego Michała Wójcika
Jerzy Weindich otrzymał z rąk Radnego Sejmiku woj. Śląskiego Michała Wójcika
Srebrny Krzyż Zasług za specjalne zasługi dla województwa śląskiego.
2016 r. - Odznaka Honorowa
Jerzy Weindich, otrzymał Odznakę Honorową za Zasługi dla Rozwoju Gospodarki Rzeczypospolitej Polskiej.
Nagrodę odebrał z rąk Ministra Gospodarki w siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego.
2016 r. - IV edycja Targów Gastrosilesia
Nasze targi odwiedziło blisko 3000 gości i przekroczyliśmy magiczną liczbę 100 wystawców.
Nasze targi odwiedziło blisko 3000 gości, przekroczyliśmy magiczną liczbę 100 wystawców, 712 uczestników było obecnych na dziesięciu inspirujących prelekcjach, podczas których sala konferencyjna wypełniona była po brzegi osobami przyjeżdżającymi z całej Polski. Z kolei, 8 godzin pokazów kulinarnych prowadzonych przez mistrzów kuchni przyciągnęły profesjonalistów i pasjonatów gotowania. Trzeci już finał Kulinarnego Pucharu Śląska dla szkół gastronomicznych wzbudzał niezwykle emocje wśród startujących drużyn, a także obserwatorów ich zmagań.
1990
1991
1992
1992
1993
1994
1994
1995
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2011
2012
2012
2012
2013
2013
2013
2014
2015
2015
2016
2016