Przemysł mięsny i spożywczy
POLAGRA TECH 2019 - podziękowanie
POLAGRA TECH 2019 - podziękowanie

Dobiegła końca tegoroczna edycja Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych POLAGRA TECH 2019 w Poznaniu, gdzie od 30 września do 3 października prezentowaliśmy szereg rozwiązań w zakresie technologii, urządzeń oraz serwisu technicznego dla branży spożywczej i HoReCa.

WEINDICH – Technologie, Urządzenia, Serwis

Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich stworzymy strefę rozwiązań technologicznych dla przemysłu spożywczego, która łączyła nasze autorskie urządzenia oraz rozwiązania naszych Parterów, światowych liderów innowacji:

Strefa Technologie Mikrofalowe:
  • Tunel mikrofalowy Thermwave do rozmrażania, pasteryzacji, gotowania i suszenia - rozwiązanie szyte na miarę, innowacyjny produkt, opracowany przez nasze biuro projektowe. Urządzenie THERMWAVE jest przeznaczone do  mikrofalowej pasteryzacji produktów spożywczych jako alternatywa dla pasteryzacji wodnej czy parowej. Jego przewagą jest skrócenie czasu procesu pasteryzacji, a także duża możliwość regulowania wydajności. Efektem jest zachowanie walorów smakowych, witamin i mikroelementów w żywności, w porównaniu do tradycyjnego temperowania.
  • urządzenie do sterylizacji produktów płynnych amerykańskiej firmy SinnovaTek, które wykorzystuje technologię mikrofalową i pozwala na sterylizację wszelkich produktów o wysokiej zawartości białka oraz witamin np. żywność dla dzieci. Zmniejszenie czasu potrzebnego do osiągnięcia temperatury pozwala na osiągnięcie  korzyści jakościowych, takich jak utrzymanie koloru, smaku, aromatu, konsystencji i składników odżywczych

Strefa Rozbiór
  • profesjonalne noże rzeźnicze, elastyczne, pół elastyczne i twarde, proste oraz zagięte, stalki oraz ręczne ostrzałki, a także ostrzałki wyprodukowane przez niemiecką firmę Friedr. Dick GmbH & Co. KG, do profesjonalnego ostrzenia i polerowania noży na sucho i mokro,
  • piły ubojowe marki EFA niemieckiej firmy Schmid & Wezel GmbH - do wołowiny, wieprzowiny, cielęciny i baraniny,
  • piłę stołową STL 390M  do cięcia mięsa z kością firmy hiszpańskiej firmy Medoc S.A.,
  • zestawy tnące do wilków, tarcze do pił rozbiorowych, noże do krajalnic, kostkownic i kutrów marki Zico Zimmermann GmbH + Co. KG.  – wraz z nowym modelem noża M-Cut,

Strefa Obróbka :
  • mieszałkę RC100, Wilk PC114L, okręcarkę do kiełbas PR 360wraz z nadziewarką FC 30 hiszpańskiej firmy M A I N C A - Equipamientos Cárnicos S.L.,
  • urządzenia firmy Maja-Maschinenfabrik Hermann Schill GmbH - krajalnicę FP 240-6MTz możliwością grupowania pociętego surowca oraz wkładania do tacek i Skórowaczka BXAplus 55, innowacyjne rozwiązanie polegające na połączeniu automatyki cięcia z uginającą się taśmą transportową,
  • serię urządzeń firmy Rühle GmbH Lebensmitteltechnik - nastrzykiwarkę IR 29, masownico-mieszałkę MPR 220 wyposażoną w bardzo wydajny agregat chłodniczy oraz pompę próżniową, kotleciarkę KR 1 do krojenia mięsa z kością, bez kości, świeżego i mrożonego i kostkownicę SR 1 Turbo pozwalającą na cięcie w kostki, słupki oraz plastry,
  • nadziewarkę tłokową z funkcją  próżni KK500 i automatyczną linię do produkcji kiełbas F222+KAS+AHL niemieckiego producenta – firmę Heinrich Frey Maschinenbau GmbH, 
  • autorskie specjalistyczne urządzenie do nacinania kiełbas - jakość, wydajność i prostota użytkowania, wyposażone w nowoczesny sterownik PLC sterujący i dotykowy ekran, za pomocą którego ustawimy prędkość oraz szerokość nacinania.
  • Kije wędzarnicze DiamantLine, najwyższej jakości produkt wykonany z wysokogatunkowej stali nierdzewnej AISI 304 w pełni szczelny i gładki spaw zapobiegający przedostawaniu się czegokolwiek do wnętrza kija, polerowana powierzchnia zapewnia szybsze i tańsze mycie.

Strefa Pakowanie:
  • automatyczną linię pakującą na tackach Perseus włoskiej firmy ITALIANPACK S.r.l., z możliwością standardowego zgrzewania, pakowania w technologii MAP oraz skin
  • pakowarkę próżniową Polar 2-85 holenderskiej firmy Henkelman B.V,, przeznaczoną dla zakładów przemysłu spożywczego, hurtowni oraz wszystkich miejsc gdzie potrzebna jest duża wydajność i niezawodność,

Strefa Higiena:
  • akcesoria do utrzymania higieny firmy Vikan A/S, dostępne nawet w 12 kolorach, co ułatwia optymalizację utrzymania higieny w zakładzie - możliwość utworzenia wielu stref, dzięki czemu minimalizujemy ryzyko zakażenia krzyżowego.

4 wydarzenia, 10 pawilonów, 50 tys. m2 ekspozycji, setki nowości!

Czas targów był dla nas idealną okazją do spotkań z Klientami oraz Partnerami. Był to czas wymiany doświadczeń i promowanie najlepszych rozwiązań technologicznych dla zakładów przetwórczych przemysłu mięsnego, rybnego, mleczarskiego, makaronowego, olejarskiego, owocowo-warzywnego, producentów napojów oraz chłodni. Równocześnie z targami POLAGRA TECH, które były podzielone na dwa salony: Technologii Spożywczych oraz Technologii Mięsnych i Rybnych, odbyły się targi POLAGRA Food, POLAGRA Gastro, TAROPAK oraz 4 Print. W dniach 1-2 października odbyła się także 19. edycja Kulinarnego Pucharu Polski, w którym jednym z jurorów był Bartosz Peter, Kapitan Narodowej Kadry Kucharzy OSSKIC, którego mieliśmy przyjemność gościć 14 czerwca w naszej firmie podczas wydarzenia Kolacja z Kadrą. Trzeci dzień targów przyniósł nam dwa medale: złoty i srebrny, zdobyte przez Narodową Reprezentację Kucharzy Polskich podczas 13. edycji mistrzostw Villeroy & Boch Kulinarnego Pucharu Świata 2018 w Luksemburgu.  Dla nas jako partnera Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni jest to prawdziwe wyróżnienie, za które serdecznie dziękujemy.

Nasza obecność na Międzynarodowych Targach Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH nie jest przypadkowa - od 1995r. aktywnie uczestniczymy w wydarzeniu jako wystawca, promując rozwiązania dla branży przetwórstwa mięsnego i spożywczego oraz przyciągając znane osobistości ze świata gastronomii. Serdecznie dziękujemy wszystkim Klientom i Partnerom, za wspólnie spędzone dni podczas targów POLAGRA TECH 2019!

Do zobaczenia na kolejnej edycji!