Nasza Oferta
Maszyny i urządzenia
Akcesoria kuchenne
Aplikatory do szynek
Aplikatory do szynek
Aplikatory do szynek to niezbędny element każdej produkcji wędliniarskiej. Przy pomocy tego narzędzia przygotowanie wędzonek nie nastręcza problemów – niezależnie od tego, czy pracuje się z mięsem surowym, gotowanym, czy pieczonym.
Aplikatory znacząco ułatwiają złączenie szynki folią z rolki lub siatką wędliniarską. Urządzenia są praktycznie mocowane do stołu za pomocą śrub motylkowych. Wykonuje się je z lekkiego tworzywa sztucznego lub wytrzymałej stali nierdzewnej, dlatego proces produkcji przebiega w sposób higieniczny. Co ważne, aplikatory do szynek są bardzo łatwe w czyszczeniu, które nie stanowi najmniejszego problemu.
Ręczne nadziewanie szynek przy użyciu aplikatora pozwala na pełną kontrolę nad procesem ich produkcji, jednocześnie nadając mu profesjonalnego charakteru. Dzięki ujednoliceniu i zmechanizowaniu aplikacji mięso w prosty sposób jest porcjowane i przygotowywane do dalszej obróbki.
Wybór optymalnego rozwiązania to jedna z podstawowych decyzji każdego profesjonalnego wędliniarza. Należy kierować się indywidualnymi potrzebami, preferencjami dotyczącymi materiału, z jakiego produkuje się sprzęt oraz tym, w co ma być aplikowana szynka.
Części zamienne
Urządzenia chłodnicze
Urządzenia do gotowania i termalizery
Urządzenia do gotowania i termalizery
Urządzenia do gotowania i termalizery pozwalają na sprawne i bezpieczne poddanie produktów mięsnych i spożywczych obróbce cieplnej. W ten sposób stają się one zdatne do spożycia i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów.
Poddawanie mięsa i produktów spożywczych obróbce cieplnej jest elementarnym procesem wykonywanym we wszelkiego rodzaju zakładach mięsnych i w wielu zakładach spożywczych. Bez niego produkty nie mogłyby znaleźć się na polskich stolach, bo byłyby po prostu niezdatne do spożycia. Mając na uwadze tak duże znaczenie gotowania i termolizy dla funkcjonowania Twojego zakładu, zainwestuj w najlepsze jakościowo urządzenia, które zapewniają wysoką efektywność tych procesów.
Wychodząc naprzeciwko oczekiwaniom zakładów mięsnych i spożywczych, proponujemy urządzenia do gotowania i termalizery wyróżniające się precyzją pracy, co pozwala zwiększyć wydajność produkcji. Z kolei ich wytrzymałość gwarantuje wieloletnią żywotność i sprawia, że na długi czas znika konieczność kupowania nowego sprzętu do obróbki cieplnej. Sprawdź naszą ofertę, wybierz urządzenie odpowiadające Twoim wymaganiom i polepsz wydajność swojego zakładu!
Urządzenia do produkcji lodu i silosy
Urządzenia do produkcji lodu i silosy
Oferowane przez nas łuskarki lodu niemieckiej firmy MAJA, dzięki stałej wydajności, niskim kosztom produkcji oraz prostej obsłudze zdobyły klientów na całym świecie.
Obrotowy walec parownika pracuje w kąpieli wodnej o automatycznie regulowanym poziomie i przez to samoistnie się nawilża. Naprężenia występujące w lodzie, podczas procesu zamrażania powodują, że lód samoistnie odrywa się od walca parownika.
Mocno zamrożony metalowy cylinder obracający się w kąpieli wodnej gwarantuje stałą jakość lodu. Przy każdym obrocie woda przymarza do walca, a następnie jest wyrzucana w formie zamrożonych, suchych łusek lodu. Lód łuskany MAJA ma temperaturę około - 7°C i jest zamrożony w sposób całkowicie czysty i suchy. Z tego względu topi się on wolniej.
Praca tych urządzeń, których zasadę działania opracowała firma MAJA, została wielokrotnie sprawdzona i pozytywnie zweryfikowana w różnych warunkach ich użytkowania.
Produkcja lodu łuskanego opracowana przez firmę MAJA obejmuje następujące rodzaje maszyn:
serii SAH - kompletne urządzenie dostarczane wraz z agregatem i sterowaniem o wydajności dobowej w zakresie od 80 kg do 3000 kg.
serii RVH - parowniki obrotowe zajmują niewiele miejsca, a dzięki modułowej budowie pozwalają na dobór indywidualnie dopasowanej formy montażu. Urządzenia o wydajności dziennej od 400 do 12000 kg
serii SV - o wydajności dziennej do 15000 kg
Obrotowy walec parownika pracuje w kąpieli wodnej o automatycznie regulowanym poziomie i przez to samoistnie się nawilża. Naprężenia występujące w lodzie, podczas procesu zamrażania powodują, że lód samoistnie odrywa się od walca parownika.
Mocno zamrożony metalowy cylinder obracający się w kąpieli wodnej gwarantuje stałą jakość lodu. Przy każdym obrocie woda przymarza do walca, a następnie jest wyrzucana w formie zamrożonych, suchych łusek lodu. Lód łuskany MAJA ma temperaturę około - 7°C i jest zamrożony w sposób całkowicie czysty i suchy. Z tego względu topi się on wolniej.
Praca tych urządzeń, których zasadę działania opracowała firma MAJA, została wielokrotnie sprawdzona i pozytywnie zweryfikowana w różnych warunkach ich użytkowania.
Produkcja lodu łuskanego opracowana przez firmę MAJA obejmuje następujące rodzaje maszyn:
serii SAH - kompletne urządzenie dostarczane wraz z agregatem i sterowaniem o wydajności dobowej w zakresie od 80 kg do 3000 kg.
serii RVH - parowniki obrotowe zajmują niewiele miejsca, a dzięki modułowej budowie pozwalają na dobór indywidualnie dopasowanej formy montażu. Urządzenia o wydajności dziennej od 400 do 12000 kg
serii SV - o wydajności dziennej do 15000 kg
- silosy do magazynowania lodu
Produkcja lodu "nuggets" (kąsków lodowych)
Obok niezawodnych , produkowanych od pięćdziesięciu lat przez firmę MAJA wytwornic lodu łuskowego, w roku 2012 na rynek wprowadzone zostały nowe urządzenia wytwarzające "nuggets" lodowe, które, jako dodatkowy rodzaj lodu, znajdują zastosowanie w szczególności w handlu i gastronomii. Granulowane "nuggets" lodowe charakteryzują się nieregularną, błyszczącą lodową strukturą i temperaturą ca. -0,5°C. MAJA "nuggets" lodowe posiadają idealne właściwości chłodzenia i nadają się do dekoracyjnych prezentacji produktów spożywczych i napojów.
Wytwornice MAJA "nuggets" są dostępne dla trzech poziomów wydajności osiąganej w temperaturze otoczenia + 10°C i temperaturze wody + 10°C:
- NA 300 L – 300 kg/ 24 h*
- NA 530 L – 530 kg/ 24 h*
- NA 970 L – 970 kg/ 24 h*
Jako wyposażenie dodatkowe w ofercie MAJA znajdują się również specjalne silosy do "nuggets" lodowych o pojemności 150 kg i 300 kg.
FOLLETT - Technologia Produkcji Lodu
Jako uzupełnienie naszej oferty dotyczącej wytwarzania lodu, prezentujemy Państwu urządzenia amerykańskiego producenta firmy Follett. Posiadając wieloletnie doświadczenie w projektowaniu i produkcji urządzeń Follett stara się zawsze oferować swoim klientom kompleksowe rozwiązania spełniające najwyższe standardy pod względem bezpieczeństwa i higieny produkcji , przechowywania i transportu lodu.
Chewblet Lód
Jedną z form lodu jaką możemy uzyskać wykorzystując urządzenia marki Follett, jest lód opatentowany i nazwany Chewblet, a jego nazwa wywodzi się stąd że, są to cylindryczne kawałki lekko sprasowanego lodu o długości nie przekraczającej 25,4 mm. Lód ten jest miękki i doskonale nadaje się do spożycia – żucia, gryzienia, topi się powoli, długo utrzymując temperaturę i jakość napoju. Dokładniejsze dozowanie w przypadku dyspenserów. Właściwości napojów pozostają podobne jak w przypadku użycia tradycyjnych kostek lodu, posiadając jednocześnie większą wyporność od kostek lodu.
Istnieje możliwość wytworzenia lodu o długości 9,5 mm zwanego Micro Chewblet.
Dodatkową zaletą przy urządzeniach wytwarzających tego rodzaju lód, jest możliwość zastosowania systemu transportu lodu RIDE, do odległych nawet do 23m, zbiorników czy dystrybutorów lodu.
Zalecane zastosowanie:
Hotele, restauracje, bary, dyskoteki, szpitale, Spa, sklepy.
Wytwornice lodu Horizon, Wytwornice lodu Maestro, Dyspensery do lodu i wody Seria 7, Dyspensery do lodu i wody Symphony
Lód płatkowy
Są to nieregularne miękkie kawałki lodu przypominające swoim wyglądem śnieg. Płatki posiadają wymiary 1-2mm, mają płaski kształt bez ostrych krawędzi. Ich topnienie szybko obniża temperaturę produktów. Dzięki swoim właściwościom doskonale daje się kształtować, co jest wykorzystywane przy eksponowaniu różnych produktów w sklepach.
Zalecane zastosowanie:
Przemysł mięsny, rybny, piekarniczy, sklepy - hipermarkety, szpitale, laboratoria
Wytwornica lodu Maestro Ice Flakes
Przechowywanie, transport, pakowanie lodu
Firma Follett w swojej ofercie posiada zasobniki do lodu, półautomaty pakujące oraz wózki, pojemniki i drobny sprzęt do transportu. W zależności od rodzaju systemu do przechowywania, ich budowa i użyte materiały ograniczają do minimum możliwość wystąpienia ryzyka kontaktu z lodem, aby w ten sposób zachować wysokie normy higieny i bezpieczeństwa produktów. Urządzenia te mogą współpracować z wytwornicami do lodu innych producentów.
Zalecane zastosowanie:
Przemysł mięsny, rybny, piekarniczy, sklepy - hipermarkety, szpitale, laboratoria, restauracje, hotele, bary, Spa, szpitale, laboratoria.
Produkcja lodu "nuggets" (kąsków lodowych)
Obok niezawodnych , produkowanych od pięćdziesięciu lat przez firmę MAJA wytwornic lodu łuskowego, w roku 2012 na rynek wprowadzone zostały nowe urządzenia wytwarzające "nuggets" lodowe, które, jako dodatkowy rodzaj lodu, znajdują zastosowanie w szczególności w handlu i gastronomii. Granulowane "nuggets" lodowe charakteryzują się nieregularną, błyszczącą lodową strukturą i temperaturą ca. -0,5°C. MAJA "nuggets" lodowe posiadają idealne właściwości chłodzenia i nadają się do dekoracyjnych prezentacji produktów spożywczych i napojów.
Wytwornice MAJA "nuggets" są dostępne dla trzech poziomów wydajności osiąganej w temperaturze otoczenia + 10°C i temperaturze wody + 10°C:
- NA 300 L – 300 kg/ 24 h*
- NA 530 L – 530 kg/ 24 h*
- NA 970 L – 970 kg/ 24 h*
Jako wyposażenie dodatkowe w ofercie MAJA znajdują się również specjalne silosy do "nuggets" lodowych o pojemności 150 kg i 300 kg.
FOLLETT - Technologia Produkcji Lodu
Jako uzupełnienie naszej oferty dotyczącej wytwarzania lodu, prezentujemy Państwu urządzenia amerykańskiego producenta firmy Follett. Posiadając wieloletnie doświadczenie w projektowaniu i produkcji urządzeń Follett stara się zawsze oferować swoim klientom kompleksowe rozwiązania spełniające najwyższe standardy pod względem bezpieczeństwa i higieny produkcji , przechowywania i transportu lodu.
Chewblet Lód
Jedną z form lodu jaką możemy uzyskać wykorzystując urządzenia marki Follett, jest lód opatentowany i nazwany Chewblet, a jego nazwa wywodzi się stąd że, są to cylindryczne kawałki lekko sprasowanego lodu o długości nie przekraczającej 25,4 mm. Lód ten jest miękki i doskonale nadaje się do spożycia – żucia, gryzienia, topi się powoli, długo utrzymując temperaturę i jakość napoju. Dokładniejsze dozowanie w przypadku dyspenserów. Właściwości napojów pozostają podobne jak w przypadku użycia tradycyjnych kostek lodu, posiadając jednocześnie większą wyporność od kostek lodu.
Istnieje możliwość wytworzenia lodu o długości 9,5 mm zwanego Micro Chewblet.
Dodatkową zaletą przy urządzeniach wytwarzających tego rodzaju lód, jest możliwość zastosowania systemu transportu lodu RIDE, do odległych nawet do 23m, zbiorników czy dystrybutorów lodu.
Zalecane zastosowanie:
Hotele, restauracje, bary, dyskoteki, szpitale, Spa, sklepy.
Wytwornice lodu Horizon, Wytwornice lodu Maestro, Dyspensery do lodu i wody Seria 7, Dyspensery do lodu i wody Symphony
Lód płatkowy
Są to nieregularne miękkie kawałki lodu przypominające swoim wyglądem śnieg. Płatki posiadają wymiary 1-2mm, mają płaski kształt bez ostrych krawędzi. Ich topnienie szybko obniża temperaturę produktów. Dzięki swoim właściwościom doskonale daje się kształtować, co jest wykorzystywane przy eksponowaniu różnych produktów w sklepach.
Zalecane zastosowanie:
Przemysł mięsny, rybny, piekarniczy, sklepy - hipermarkety, szpitale, laboratoria
Wytwornica lodu Maestro Ice Flakes
Przechowywanie, transport, pakowanie lodu
Firma Follett w swojej ofercie posiada zasobniki do lodu, półautomaty pakujące oraz wózki, pojemniki i drobny sprzęt do transportu. W zależności od rodzaju systemu do przechowywania, ich budowa i użyte materiały ograniczają do minimum możliwość wystąpienia ryzyka kontaktu z lodem, aby w ten sposób zachować wysokie normy higieny i bezpieczeństwa produktów. Urządzenia te mogą współpracować z wytwornicami do lodu innych producentów.
Zalecane zastosowanie:
Przemysł mięsny, rybny, piekarniczy, sklepy - hipermarkety, szpitale, laboratoria, restauracje, hotele, bary, Spa, szpitale, laboratoria.
Urządzenia do zarabiania odbytu
Urządzenia do zarabiania odbytu
Ubój zwierząt, którego efektem ma być przygotowanie jak największej ilości dobrego mięsa, musi uwzględniać wykorzystanie nowoczesnych maszyn, pozwalających na precyzyjne wycinanie fragmentów tuszy.
Zarabianie odbytu to nic innego jak wycinanie jelita grubego i odłączanie go od reszty zwierzęcego mięsa. Operację można przeprowadzić w sposób w pełni automatyczny, stosując nowoczesne i wydajne urządzenia do zarabiania odbytu.
Maszyna działa w oparciu o noże pneumatyczne, które pod ciśnieniem i przy dużych obrotach są w stanie błyskawicznie wyciąć jelito grube w ramach taśmowego ciągu. Resztki są przenoszone do specjalnego pojemnika. Sprzęt może zawierać również takie elementy jak urządzenie dezynfekujące czy kleszcze przytrzymujące nogi i racice. Aby maszyny były łatwe do utrzymania w czystości i wytrzymałe, producenci stosują stal poddawaną procesowi cynkowania.
Warto skompletować maszynę z urządzeniem do sterylizacji noży, które w zależności od jakości wykonania mogą szybko się eksploatować. Odbyt to newralgiczny element tuszy, który należy jak najszybciej odseparować od reszty mięsa. Wyposażenie linii produkcyjnej w maszynę do zarabiania odbytu to wygoda i znaczne przyspieszenie procesu oczyszczania i porcjowania tuszy.
Urządzenia grzewcze
Urządzenia i aparaty ogłuszające
Urządzenia i aparaty ogłuszające
Ogłuszanie zwierząt ma na celu pozbawienie ich świadomości - do momentu całkowitego wykrwawienia. Rozróżniamy 3 metody ogłuszania: mechaniczne, elektryczne i chemiczne.
Ogłuszanie mechaniczne można wykonywać przy użyciu dwóch rodzajów aparatów ubojowych. W pierwszym z nich ciśnienie gazu wywołane przez zbicie iglicą spłonki naboju powoduje gwałtowny wyrzut trzpienia. Trzpień uderzając w głowę zwierzęcia powoduje pozbawienie go świadomości. Drugi natomiast działa tylko za pomocą sprężonego powietrza i nie wymaga stosowania naboi. Umożliwia on natychmiastowe powtórzenie operacji oszałamiania. Jest prosty w użyciu, bezodrzutowy i tani w eksploatacji.
Ogłuszanie elektryczne polega na zastosowaniu kleszczy złożonych z dwóch elektrod podłączonych do prądu zmiennego o niskim napięciu. Elektrody kleszczy przykłada się w okolicy mózgu, włącza prąd na skutek czego następuje odkrwienie tkanki mózgu i oszołomienie zwierzęcia.
Oszałamianie chemiczne polega na usypianiu za pomocą dwutlenku węgla w specjalnej komorze.
Ogłuszanie mechaniczne można wykonywać przy użyciu dwóch rodzajów aparatów ubojowych. W pierwszym z nich ciśnienie gazu wywołane przez zbicie iglicą spłonki naboju powoduje gwałtowny wyrzut trzpienia. Trzpień uderzając w głowę zwierzęcia powoduje pozbawienie go świadomości. Drugi natomiast działa tylko za pomocą sprężonego powietrza i nie wymaga stosowania naboi. Umożliwia on natychmiastowe powtórzenie operacji oszałamiania. Jest prosty w użyciu, bezodrzutowy i tani w eksploatacji.
Ogłuszanie elektryczne polega na zastosowaniu kleszczy złożonych z dwóch elektrod podłączonych do prądu zmiennego o niskim napięciu. Elektrody kleszczy przykłada się w okolicy mózgu, włącza prąd na skutek czego następuje odkrwienie tkanki mózgu i oszołomienie zwierzęcia.
Oszałamianie chemiczne polega na usypianiu za pomocą dwutlenku węgla w specjalnej komorze.
W ofercie naszej firmy można znaleźć m.in. pistolet Accles & Shelvoke CASH Special. Został on opracowany w celu osiągnięcia skutecznego i bezpiecznego wywoływania utraty przytomności u zwierząt przed ubojem i procesem przetwarzania. Dotychczasowe techniki ogłuszania były prymitywne, niehumanitarne, a często bardzo niebezpieczne, gdyż polegały na uderzeniu np. młotem w głowę zwierzęcia.
Nowe narzędzia zapewniły o wiele bardziej efektywne, wprost niezawodne ogłuszenie, używając tzw. "ślepaków" do wystrzeliwania metalowego trzpienia, który wnika przez czaszkę do mózgu. Powoduje to natychmiastową utratę przytomności (z powodu zwiększonego ciśnienia wewnątrz czaszkowego), a w efekcie zatrzymaniu pracy mózgu, tj. jego śmierci. Zastosowana, nowa technika ogłuszania, okazała się być bardziej humanitarnym rozwiązaniem. Zmniejszyła znacznie ilość zwykle towarzyszącego przy tym bólu i cierpienia zwierzęcia, skróciła również czas samego procesu uboju oraz, co jest dość ważną kwestią, dostrzegalnie zwiększyła bezpieczeństwo i poprawiła warunki pracy personelu ubojni.
CASH Special jest wciąż najpopularniejszym na świecie modelem aparatu ubojowego w kształcie pistoletu. Stanowi dziś część szerokiej oferty producenta, obejmującej m.in. aparaty o konstrukcji w kształcie cylindra, głowice wstrząsowe, śruby cofania i swobodnego lotu, aparaty ubojowe penetrujące i niepenetrujące oraz duży wybór różnej mocy (i kalibru) nabojów, odpowiednich do gatunku i masy zwierzęcia.
Urządzenia pakujące
Urządzenia pakujące
Produkt umieszcza się w worku barierowym o niskiej przepuszczalności dla tlenu, następnie podczas cyklu próżnio wraz z powietrzem wyciągamy bakterie możemy osiągnąć maksymalnie 99% próżni. W przypadku pakowania w atmosferze modyfikowanej MAP powietrze zastępowane jest mieszaniną gazów (CO2, O2, N2) o składzie dostosowanym do wyrobu. W przypadku pakowania w próżni, jaki i pakowania w atmosferze ochronnej MAP przedłużamy przydatność do spożycia.
Pakowanie próżniowe jest przydatne w przypadku produktów o dużej zawartości tłuszczów, gdyż tlen powoduje szybkie ich jełczenie. Pakowanie próżniowe jest też szczególnie dobrym sposobem przechowywania w warunkach chłodniczych (temp. 4 st. C) żywności już poddanej obróbce termicznej.
Pakowanie próżniowe jest przydatne w przypadku produktów o dużej zawartości tłuszczów, gdyż tlen powoduje szybkie ich jełczenie. Pakowanie próżniowe jest też szczególnie dobrym sposobem przechowywania w warunkach chłodniczych (temp. 4 st. C) żywności już poddanej obróbce termicznej.
Technika pakowania MAP jest aktualnie stosowana w szerokim zakresie dla świeżej, schłodzonej żywności, włączając surowe i gotowane mięso oraz drób, przetwory rybne, owoce i warzywa, a w ostatnim czasie kawy, herbaty i wyrobów piekarniczych. Coraz częściej zauważa się zastosowanie pakowania próżniowego w przemyśle elektronicznym i metalowym.
MASZYNY KOMOROWE DO PAKOWANIA PRÓŻNIOWEGO I MAP
Nasze maszyny komorowe zapakują szybko i elastycznie szeroką gamę produktów w tym artykuły spożywcze, artykuły przemysłowe i konsumpcyjne oraz produkty medyczne i farmaceutyczne.
Umożliwiają one zamykanie opakowań próżniowych, opakowań w woreczkach do obkurczania i opakowań MAP.
MASZYNY KOMOROWE DO PAKOWANIA PRÓŻNIOWEGO I MAP
Nasze maszyny komorowe zapakują szybko i elastycznie szeroką gamę produktów w tym artykuły spożywcze, artykuły przemysłowe i konsumpcyjne oraz produkty medyczne i farmaceutyczne.
Umożliwiają one zamykanie opakowań próżniowych, opakowań w woreczkach do obkurczania i opakowań MAP.
Jesteśmy generalnym dystrybutorem Holenderskiej marki Henkelman w Polsce, posiadają one 3 letnią gwarancję, każda maszyna z oferty jest w stanie być dostarczona w ciągu 10 dni. Sprzedajemy je poprzez rozbudowaną sieć dystrybucyjną. Maszyny Henkelman charakteryzują się wysoką jakością komponentów z których jest zrobiona oraz wykonaniem. Urządzenia Henkelmana świetnie nadają się do w gastronomii, przemyśle mięsnym, rybnym, mleczarskim metalowym i elektronicznym
Henkelman jest w stanie zaspokoić każdego nawet najbardziej wymagającego klienta, pełną gamę maszyn komorowych i dwukomorowych oraz maszyny do obkurczania worków termo-kurczliwych.
Posiadamy w swojej ofercie również maszyny do pakowania próżniowego Niemieckiego producenta firmy KOMET. Obecnie firma produkuje 21 rodzajów maszyn pakujących, w tym modele stołowe, duże pakowaczki dwukomorowe. Urządzenia pakujące produkowane przez firmę KOMET spełniają wszelkie, rygorystyczne wymogi umożliwiające ich wykorzystanie w zakładach przemysłu spożywczego i gastronomii. Prowadzimy bezpośrednią sprzedaż tych maszyn w firmie Weindich.
Henkelman jest w stanie zaspokoić każdego nawet najbardziej wymagającego klienta, pełną gamę maszyn komorowych i dwukomorowych oraz maszyny do obkurczania worków termo-kurczliwych.
Posiadamy w swojej ofercie również maszyny do pakowania próżniowego Niemieckiego producenta firmy KOMET. Obecnie firma produkuje 21 rodzajów maszyn pakujących, w tym modele stołowe, duże pakowaczki dwukomorowe. Urządzenia pakujące produkowane przez firmę KOMET spełniają wszelkie, rygorystyczne wymogi umożliwiające ich wykorzystanie w zakładach przemysłu spożywczego i gastronomii. Prowadzimy bezpośrednią sprzedaż tych maszyn w firmie Weindich.
MASZYNY DO PAKOWANIA NA TACKACH "TRAYSEALER"
Traysealery są przeznaczone do pakowania w gotowych tackach w:
Oferowane przez nas ręczne, półautomatyczne i automatyczne traysealery zgrzewają tacki z tworzyw sztucznych oraz najróżniejsze folie górne. Spektrum zastosowań obejmuje zgrzane opakowania z lub bez atmosfery gazów ochronnych (MAP) oraz opakowania próżniowe typu Skin. Przy pakowaniu próżniowo tacek o różnych rozmiarach można szybko i prosto wymienić matryce. Kompaktowe wymiary czynią Traysealery elastycznymi i możliwymi do zastosowania w każdych warunkach produkcji. Maszyny próżniowe szufladowe typu traysealer mogą być wyposażone w system uzyskiwania próżni oraz system dozowania gazu obojętnego oraz skin. Zgrzewanie tacek na traysealerach ręcznych i półautomatycznych polega na umieszczeniu produktu na tacce oraz wsunięciu szuflady lub zamknięciu pokrywy Po zakończonym procesie pakowania wyjmujemy gotowy produkt. TRAYSEALERY mają szerokie zastosowanie w wielu branżach: w masarniach, mleczarniach, piekarniach, w ryb, owoców, owoców morza warzyw itp.
Jesteśmy autoryzowanym przedstawicielem na Polskę firmy Italian Pack . Włoska firma założona w 1988 roku, północnych Włoszech i jest wiodącym producentem maszyn pakujących typu "tray sealer", maszyn przelotowych oraz komorowych maszyn do pakowania próżniowego. Italian Pack może zaoferować swoim klientom szeroką gamę maszyn, w pełni zautomatyzowanych liniach o dużych prędkościach pakowania. Zastosowania obejmują standardowe pakowanie w próżni, pakowanie w atmosferze modyfikowanej (MAP) i pakowanie typu SKIN. Maszyny znajdują zastosowanie we wszystkich działach przemysłu spożywczego; dania gotowe, mięso, drób, ryby, owoce morza i desery itd. W fabryce w Como pracuje wysoce doświadczony zespół zapewniający utrzymanie się w czołówce postępu technicznego, oraz żeby nadal oferować rozwiązania wysokiej jakości w pełni zautomatyzowanych urządzenia do klientów na całym świecie.
- atmosferze gazu obojętnego
- w próżni
- pakowanie typu skin
- samo zgrzanie tacki produktów spożywczych - mięsa i wyrobów mięsnych, produktów mleczarskich, ryb, owoców morza, pieczywa, warzyw i owoców i wielu innych.
MASZYNY TERMOFORMUJĄCE / ROLOWE
Maszyna rolowa jest automatycznym, wysokowydajnym urządzeniem pakującym produkty żywnościowe i non – food: w próżni, w atmosferze gazów ochronnych – MAP lub tylko poprzez zgrzewanie opakowań. W zależności od zastosowanych materiałów opakowaniowych wytwarzane są opakowania z folii miękkich, twardych, opakowania typu "skin" lub opakowania w obkurczu.
Urządzenia rozdrabniające
Uzdatniacze do wody
Uzdatniacze do wody
Uzdatniacze wody to urządzenia, których przeznaczeniem jest poprawianie jakości wody poprzez niwelowanie problemów z jej nadmierną twardością. Obecność tego zjawiska da się stwierdzić po osadzaniu się kamienia na w urządzeniach gospodarstwa domowego lub elementach instalacji sanitarnej.
Najważniejszy element uzdatniacza stanowi złoże filtracyjne, często określane mianem żywicy jonowymiennej. Znajdujące się w złożu związki mają zdolność zatrzymywania jonów magnezu i wapnia, dzięki czemu do instalacji wodociągowej dociera woda miękka lub – jeśli zostanie zmieszana z wodą niepoddaną filtracji – półmiękka. Złoże filtracyjne, gdy zostanie nasycone jonami, możemy zregenerować poprzez przepłukanie solanką.
Zastosowanie uzdatniacza pozwala na pozbycie się wszelkich problemów z osadami w instalacji i sprawia, że woda staje się bardziej przejrzysta i smaczniejsza. Dodatkową korzyścią każdego, kto przed instalacją urządzenia borykał się z problemem twardej wody, jest możliwość całkowitej rezygnacji z płynów i tabletek zmiękczających.
Systemy automatyzacji linii produkcyjnych
Wilki i wilkomieszałki
Wilki i wilkomieszałki
Wilk automatyczne firmy Seydelmann zapewniają czystą linię cięcia ciepłego, schłodzonego lub zamrożonego do minus 10°C surowca. Nazywane są także jako "wilk dla specjalnych wymagań". Wszystkie silniki w obudowie zamkniętej, zabezpieczającej przed wpływem wilgoci, nie wymagają konserwacji. Wodoodporne skrzynki sterownicze są wbudowane w korpus maszyny. Na życzenie mogą być zamontowane w oddzielnej obudowie. Włączniki umieszczone są ergonomicznie na stanowisku pracy obsługującego maszynę. Wyraźne symbole poszczególnych funkcji sterowania maszyną ułatwiają jej obsługę i ograniczają możliwość popełnienia błędów. Zabezpieczenie przed zablokowaniem z wyłącznikiem przeciążeniowym, uniemożliwia spalenie się silnika w wypadku, gdy ślimak roboczy zostanie przeciążony przez zablokowanie, np. przez ciała obce. Wilki firmy Seydelmann posiadają ślimaki i obudowy wykonane z masywnej stali nierdzewnej, niepodlegające szkodliwym wpływom korozji (czernienie, rdzewienie). Specjalny rodzaj hartowania powierzchni wewnętrznej obudowy ślimaka zmniejsza dodatkowo jej zużycie. Dzięki bez spoinowej, masywnej konstrukcji, wilki są bardzo wytrzymałe i łatwe w czyszczeniu. Wszystkie krawędzie są oszlifowane i wypolerowane. Korpus maszyny wykonany z masywnej stali nierdzewnej zabezpiecza przed powstaniem wgłębień, np. przez uderzenie wózkiem.
W programie marki Seydelmann są również dostępne modele wilków, ze wzmocnionym układem napędu, przeznaczone do przetwarzania całych bloków mrożonego mięsa o temperaturze do -20 st. C.
Ekstrudery i formierki
Klipsownice i automaty klipsujace
Klipsownice i automaty klipsujace
Niezwykle ważnym elementem produkcji wędlin jest ich zamknięcie po nadzianiu. W tym celu wykorzystuje się osłonki sztuczne, kolagenowe, poliamidowe, fazerowe i naturalne.
Proces można w pełni zautomatyzować, stosując profesjonalne klipsownice. Są one jednym z modułów stalowych maszyn do porcjowania i nadziewania. Pętelki są automatycznie podawane, a całość rozcinana. Specjalne przystawki pozwalają na produkcję wędlin w wiankach, co gwarantuje jeszcze większą mechanizację całego procesu wytwarzania wyrobów.
Półautomatyczne klipsownice są stosowane z reguły w mniejszych zakładach. Łączy się je z pompami nadziewającymi. Tu również automatycznie rozcinana jest pętelka pomiędzy klipsami. Pracownik musi ją jednak podawać.
Oba rozwiązania w znaczący sposób ułatwiają masową produkcję zamykanych klipsem produktów spożywczych, takich jak na przykład serki topione. Możliwości łączenia rozwiązań wynikają z podejścia modularnego. Dzięki temu procesy produkcji, nawet na niewielką skalę, mogą być w pełni zautomatyzowane – z jakościową korzyścią tak dla producenta, jak i docelowego klienta.
Komory wędzarnicze i dojrzewalnie
Komory wędzarnicze i dojrzewalnie
Komory wędzarniczo - parzelnicze
Urządzenie przeznaczone do współpracy z wózkami wędzarniczym, w zależności od potrzeb oferujemy wersje jedno i wielowózkowe.
Wykonanie: stal kwasoodporna, uszczelki silikonowe, kwasoodporne elementy grzejne.
Sterowanie: mikroprocesorowe, 99 programów obróbki (m.in. suszenie, wędzenie, parzenie, pieczenie w temperaturze do 120°C, rejestracja parametrów procesu, współpraca z komputerem).
Komory dostarczane są jako urządzenia kompletne wymagające jedynie podłączenia energii.
Oferujemy komory w wariantach:
- zasilanie elektryczne,
- zasilanie olejowe,
- zasilanie gazowe,
- zasilanie parowe.
Komory do pieczenia
Komora piekarnicza jest budową zbliżona do standardowej komory wędzarniczo-parzelniczej, a różnica polega na tym, iż jest przeznaczona do pieczenia w temperaturach do 200°C, Ponadto posiada podwójną izolację termiczna, którą stanowi wełna mineralna o grubości 80 mmm. W jej skład wchodzą takie elementy jak:
1. Komora właściwa
2. Silnik i wentylator główny, gdzie zadaniem wentylatora jest wymuszenie cyrkulacji powietrza Natomiast silnik został umieszczony w szczególny sposób, w celu uniknięcia awarii wynikających z wytwarzanych przez grzałki, bardzo wysokich temperatur. Również konstrukcja głowicy została przystosowana do pracy w tychże warunkach.
3. Źródło ciepła które tak jak w standardowej komorze, stanowi zestaw grzałek elektrycznych umiejscowionych w komorze roboczej.
4. Układ wyciągowo - nawiewny, który został zainstalowany nad komorą roboczą
5. Sterowanie elektryczne, które pozwala na sterowanie wszelkich procesów za pomocą mikroprocesora. Posiada możliwość zaprogramowania 50 różnych sposobów obróbki .
Komora piekarnicza posiada takie procesy technologiczne jak:
- pieczenia na sucho
- pieczenia z nawilżaniem
- przegrzewania z przesuszaniem
W czasie trwania wszystkich procesów zadana temperatura utrzymywana jest dzięki pracy elementów grzejnych oraz układowi termoregulacji.
Komory do sezonowania mięsa
Podczas gdy następuje proces starzenia mięsa, wytwarza się charakterystyczny, harmonijny smak i najlepsza jakość. Rezultatem jest cała masa smaków. Dojrzałe mięso charakteryzuje się zwartą strukturą, właściwym kolorem oraz odpowiednią kruchością.
Najlepsze wyniki osiąga się z użyciem mięsa dobrego pochodzenia. Bardzo ważne są warunki rasowe, wiek i płeć, a także miejsce dorastania zwierząt. Najlepsze jest świeżo ubite mięso jałówek, które jest bardzo delikatne ze względu na znaczna pokrywę tłuszczu oraz wysoką zawartość tłuszczu śródmięśniowego.
Wskazane jest aby zawsze całe odcinki pleców dojrzewać wisząco, a mniejsze części na leżąco. Okres zapadalności powinien trwać co najmniej 21 dni, a następnie osiąga się maksymalną czułość mięsa, którą uzyskuje się w wyniku długotrwałego dojrzewania w kolejnych dniach. Zawsze należy zwracać uwagę na higieniczne obchodzenie się z mięsem, co jest warunkiem osiągania najlepszych wyników.
Kostkarki i kotleciarki
Kostkarki i kotleciarki
Porcjowanie mięsa w ramach zorganizowanej produkcji to absolutna podstawa zakładu mięsnego. Urządzenia znane jako kostkarki i kotleciarki pozwalają na szybkie, wydajne i precyzyjne przygotowanie mięsa w takim rozmiarze, jakiego potrzebujemy.
Kostkownice są przystosowane do cięcia świeżego, gotowanego, a nawet lekko zmrożonego mięsa różnego rodzaju – na przykład szynek i ryb. Nie ma problemu, by kostkować większe porcje niektórych rodzajów sera i ugotowanych warzyw.
Maszyny są w stanie wyciąć produkty pożądanego kształtu w tempie przekraczającym tonę na godzinę. Przy ich wyborze należy kierować się możliwościami zmieniania kształtów i precyzyjnością maszyny. Czasami przecież zależy nam na maksymalnie cienkich plasterkach lub kostkach. Maszyny są wydajne i tanie, do ich obsługi wystarczy bowiem jeden pracownik.
Ponieważ w zakładzie liczy się przede wszystkim higiena obróbki mięsa, na plus maszyn należy wyróżnić kształt. Im bardziej proste i zaokrąglone powierzchnie, tym łatwiej utrzymać je w czystości, nawet w kilka minut. Jakość noży i siatek powinna sprawiać, że dla maszyny problemu nie stanowią nawet twardsze surowce.
Dzięki kostkarkom i kostkownicom uzyskujemy finalny efekt: mięso pokrojone dokładnie według naszych ustaleń, w szybkim, wydajnym tempie i w absolutnie higienicznych warunkach.
Kotły warzelne
Kotły warzelne
Kotły warzelne
Oferowane przez nas kotły są przeznaczone do parzenia i gotowania produktów oraz wyrobów wędliniarskich, a także do topienia tłuszczu.
Wykonanie: Cały kocioł warzelny wykonany jest ze stali kwasoodpornej z zastosowaniem silikonu jako materiału uszczelniającego.
Bez względu na wersję, stosowane jest grzanie pośrednie tj. w płaszczu olejowym, gwarantujące równomierność grzania oraz zapobiegające przypalaniu się produktów. Pokrywa oraz zbiornik są izolowane termicznie.
Każde urządzenie wyposażone jest w sterownik mikroprocesorowy pozwalający na kontrolę temperatury zadanej, czasu oczekiwania, czasu pracy oraz temperatury rdzenia - o ile wymaga tego proces.
Kotły dostarczamy w wersjach z grzaniem elektrycznym, gazowym, olejowym oraz parowym, a także proponujemy szereg wariantów wielkości.
Krajalnice i slicery
Krajalnice i slicery
Krojenie mięsa i serów w plastry to zadanie wymagające bardzo wysokiej, mechanicznej precyzji. I choć nawet w warunkach domowych można wyposażyć się w sprzęt tego rodzaju, to zakłady produkcyjne powinny wybrać maszyny naprawdę wysokiej jakości. Sprawdź ofertę naszego sklepu.
Automatyczne krajalnice są przystosowane zarówno do mięs pieczonych (steki, szynka, boczek itd.), gotowanych, wędzonych oraz serów. Wykorzystuje się je powszechnie w zakładach mięsnych, sklepach wielkopowierzchniowych oraz specjalistycznych, a nawet niektórych restauracjach. Dlaczego? Ponieważ równe, precyzyjnie wykrojone mięso jest cenione przez konsumentów.
Maszyny, takie jak krajalnice i slicery, można modyfikować pod kątem pracy ręcznej i automatycznej. Wybór danego trybu jest uzasadniony konkretną potrzebą. Ważne więc, aby urządzenie mogło długo i wydajnie pracować, ale bez większych obciążeń eksploatacyjnych.
Dobrze, jeżeli sprzęt pozwala na różnorodność w układaniu plastrów w odpowiednie rzędy lub stosy. Umożliwia to zautomatyzowany i przyspieszony proces produkcji konkretnych porcji z myślą o opakowaniu i sprzedaży.
W wyborze powinien pomóc również kształt urządzenia. Im bardziej minimalistyczny design, tym prawdopodobniej łatwiej je czyścić, a co za tym idzie – produkcja jest jeszcze bardziej higieniczna i nieskomplikowana.
Kutry i młynki koloidalne
Kutry i młynki koloidalne
Kutry przelotowe Konti firmy Seydelmann
Masywny, nierdzewny kuter Konti firmy Seydelmann służy do dokładnego rozdrabniania produktów mięsnych. Wyposażony jest w innowacyjny system tnący, złożony z nieruchomych i wirujących tarcz tnących. W przeciwieństwie do innych rozwiązań stosowanych w kutrach przelotowych i młynkach koloidalnych, wstępnie wymieszany surowiec jest zasysany przez zespół tnący. Rozdrobnienie produktu następuje wielopoziomowo. Surowiec jest kutrowany w momencie przejścia przez otwory kolejnych tarcz tnących. Wyjątkowość rozwiązania polega na wyeliminowaniu tarcia pomiędzy tarczami.
Im więcej zamontowanych tarcz z otworami i tarcz tnących, tym wyższy stopień rozdrobnienia surowca. Zespół może się składać maksymalnie z siedmiu tarcz, np. z czterech tarcz tnących oraz trzech tarcz z otworami. Oprócz ilości tarcz z otworami i tarcz tnących, decydujące znaczenie dla stopnia rozdrobnienia materiału ma ilość i wielkość otworów w tarczach z otworami oraz w tarczach tnących. Dzięki ilości otworów oraz dużej prędkości można osiągnąć wydajność do 4.000.000 cięć, a tym samym doskonalą emulgację. Grubo rozdrobnione rodzaje kiełbas powstają przy zastosowaniu mniejszej ilości tarcz z większymi otworami. Zdolność przerobowa kutra Konti wynosi w zależności od surowca oraz prędkości tarcz tnących do 15 t na godzinę.
Kuter Konti KK 250 AC 6 jest idealną maszyną do produkcji wszystkich rodzajów kiełbas najwyższej jakości: drobno rozdrobnionych np. kiełbasy lyońskiej, parówek i wielu innych, średnio rozdrobnionych z surowca w jednym cyklu roboczym np. kiełbasy myśliwskiej, krakowskiej, piwnej i białej. Kiełbasy grubo rozdrobnione, grube pasztetowe, które zazwyczaj były przygotowywane wyłącznie na wilku teraz mogą być rozdrabniane na kutrze Konti przy użyciu zespołu tnącego z mniejszą ilością tarcz i o większych otworach.
Kutry misowe Seydelmann
Wysokoobrotowe kutry niemieckiej firmy Seydelmann są przeznaczone do produkcji wszelkiego rodzaju farszów mięsnych o różnym stopniu rozdrobnienia oraz emulsji tłuszczowych, również z surowych skórek wieprzowych.
Ciężka konstrukcja maszyny ze stali nierdzewnej zapewnia maksymalnie cichą pracę. W ścianie przedniej znajdują się 2 duże, łatwo dostępne otwory umożliwiające łatwe czyszczenie maszyny wewnątrz. W odróżnieniu od maszyn innych producentów kuter jest zbudowany wyłącznie z masywnej stali nierdzewnej o grubości od 8 do 30mm. W związku z tym nie jest podatny na odkształcenia np. przy uderzeniu wózkiem. Wszystkie narożniki maszyny są zaokrąglone, wypolerowane, brak jest widocznych śrub czy też "brudnych zakamarków".
Czytnik temperatury jest wbudowany w zgarniacz farszu. Pomiar temperatury następuje szybko i bardzo precyzyjnie.
Wysokowydajne kutry Seydelmann z silnikiem AC
Kuter AC 8 wyposażony jest dodatkowo w 2 biegi mieszające wsteczne lub 6 dowolnie wybieralnych prędkości do przodu. Wszystkie prędkości, od biegu mieszającego, do najwyższego, są bezstopniowo programowalne.
Nowy kuter AC umożliwia jeszcze wydajniejszą produkcję. Efektywniejsze wykorzystanie pracy kutra AC, jest możliwe dzięki płynnej, programowalnej regulacji 6 lub 8 prędkości pracy. Kuter AC pracując z najwyższą prędkością jest około 50% szybszy od maszyn konwencjonalnych. Bardzo wysokie prędkości obrotowe noży, powodują znacznie większe rozpuszczanie się białka w komórkach mięsnych.
Już we wstępnej fazie kutrowania można zauważyć znacznie lepsze wiązanie składników. W wyniku wysokiej prędkości obrotowej noży otrzymany farsz jest bardziej jednorodny, a masa mięsna jest idealnie rozdrobniona. Powoduje to, że nie tylko białko, ale też i substancje smakowe mięsa jak np. enzymy i fermenty są łatwiej wydzielane, a wyprodukowany wyrób będzie smakowo lepszy. Dopasowanie prędkości pracy do konkretnej receptury umożliwia w fazie emulgacji, uzyskanie stałej konsystencji produktu, a tym samym wpływa znacząco na poprawę optycznej jakości wędlin.
Próżniowe kutry Seydelmann
Przy rozdrabnianiu próżniowym powstaje bardzo delikatny, niepieniący się farsz z 5 - 7% zmniejszeniem objętości. Homogenizowany farsz (np. do parówek) posiada idealnie równy ciężar i stałą wielkość. Lepsze wydzielanie się białka przez daleko idące rozbicie komórek mięsnych wywołuje wyższe pobieranie tłuszczów i wody przy jednoczesnym wzroście związania i stabilności.
Lepsze emulgowanie kutra próżniowego daje widoczne rezultaty przy wędlinach plasterkowanych i pakowanych próżniowo. Równocześnie zapewnia znacznie dłuższy czas trwałości produktów; minimalny kontakt z powietrzem wpływa na szybkie i trwałe czerwienienie, lepsze zachowanie koloru i smaku gotowych produktów. Zmniejszony dopływ tlenu do kutra próżniowego w widoczny sposób obniża reakcje tlenu z kwasami tłuszczowymi (oksydacja tłuszczy), przez co wytworzone produkty są dłużej przydatne do spożycia.
Masywny, nierdzewny kuter Konti firmy Seydelmann służy do dokładnego rozdrabniania produktów mięsnych. Wyposażony jest w innowacyjny system tnący, złożony z nieruchomych i wirujących tarcz tnących. W przeciwieństwie do innych rozwiązań stosowanych w kutrach przelotowych i młynkach koloidalnych, wstępnie wymieszany surowiec jest zasysany przez zespół tnący. Rozdrobnienie produktu następuje wielopoziomowo. Surowiec jest kutrowany w momencie przejścia przez otwory kolejnych tarcz tnących. Wyjątkowość rozwiązania polega na wyeliminowaniu tarcia pomiędzy tarczami.
Im więcej zamontowanych tarcz z otworami i tarcz tnących, tym wyższy stopień rozdrobnienia surowca. Zespół może się składać maksymalnie z siedmiu tarcz, np. z czterech tarcz tnących oraz trzech tarcz z otworami. Oprócz ilości tarcz z otworami i tarcz tnących, decydujące znaczenie dla stopnia rozdrobnienia materiału ma ilość i wielkość otworów w tarczach z otworami oraz w tarczach tnących. Dzięki ilości otworów oraz dużej prędkości można osiągnąć wydajność do 4.000.000 cięć, a tym samym doskonalą emulgację. Grubo rozdrobnione rodzaje kiełbas powstają przy zastosowaniu mniejszej ilości tarcz z większymi otworami. Zdolność przerobowa kutra Konti wynosi w zależności od surowca oraz prędkości tarcz tnących do 15 t na godzinę.
Kuter Konti KK 250 AC 6 jest idealną maszyną do produkcji wszystkich rodzajów kiełbas najwyższej jakości: drobno rozdrobnionych np. kiełbasy lyońskiej, parówek i wielu innych, średnio rozdrobnionych z surowca w jednym cyklu roboczym np. kiełbasy myśliwskiej, krakowskiej, piwnej i białej. Kiełbasy grubo rozdrobnione, grube pasztetowe, które zazwyczaj były przygotowywane wyłącznie na wilku teraz mogą być rozdrabniane na kutrze Konti przy użyciu zespołu tnącego z mniejszą ilością tarcz i o większych otworach.
Kutry misowe Seydelmann
Wysokoobrotowe kutry niemieckiej firmy Seydelmann są przeznaczone do produkcji wszelkiego rodzaju farszów mięsnych o różnym stopniu rozdrobnienia oraz emulsji tłuszczowych, również z surowych skórek wieprzowych.
Ciężka konstrukcja maszyny ze stali nierdzewnej zapewnia maksymalnie cichą pracę. W ścianie przedniej znajdują się 2 duże, łatwo dostępne otwory umożliwiające łatwe czyszczenie maszyny wewnątrz. W odróżnieniu od maszyn innych producentów kuter jest zbudowany wyłącznie z masywnej stali nierdzewnej o grubości od 8 do 30mm. W związku z tym nie jest podatny na odkształcenia np. przy uderzeniu wózkiem. Wszystkie narożniki maszyny są zaokrąglone, wypolerowane, brak jest widocznych śrub czy też "brudnych zakamarków".
Czytnik temperatury jest wbudowany w zgarniacz farszu. Pomiar temperatury następuje szybko i bardzo precyzyjnie.
Wysokowydajne kutry Seydelmann z silnikiem AC
Kuter AC 8 wyposażony jest dodatkowo w 2 biegi mieszające wsteczne lub 6 dowolnie wybieralnych prędkości do przodu. Wszystkie prędkości, od biegu mieszającego, do najwyższego, są bezstopniowo programowalne.
Nowy kuter AC umożliwia jeszcze wydajniejszą produkcję. Efektywniejsze wykorzystanie pracy kutra AC, jest możliwe dzięki płynnej, programowalnej regulacji 6 lub 8 prędkości pracy. Kuter AC pracując z najwyższą prędkością jest około 50% szybszy od maszyn konwencjonalnych. Bardzo wysokie prędkości obrotowe noży, powodują znacznie większe rozpuszczanie się białka w komórkach mięsnych.
Już we wstępnej fazie kutrowania można zauważyć znacznie lepsze wiązanie składników. W wyniku wysokiej prędkości obrotowej noży otrzymany farsz jest bardziej jednorodny, a masa mięsna jest idealnie rozdrobniona. Powoduje to, że nie tylko białko, ale też i substancje smakowe mięsa jak np. enzymy i fermenty są łatwiej wydzielane, a wyprodukowany wyrób będzie smakowo lepszy. Dopasowanie prędkości pracy do konkretnej receptury umożliwia w fazie emulgacji, uzyskanie stałej konsystencji produktu, a tym samym wpływa znacząco na poprawę optycznej jakości wędlin.
Próżniowe kutry Seydelmann
Przy rozdrabnianiu próżniowym powstaje bardzo delikatny, niepieniący się farsz z 5 - 7% zmniejszeniem objętości. Homogenizowany farsz (np. do parówek) posiada idealnie równy ciężar i stałą wielkość. Lepsze wydzielanie się białka przez daleko idące rozbicie komórek mięsnych wywołuje wyższe pobieranie tłuszczów i wody przy jednoczesnym wzroście związania i stabilności.
Lepsze emulgowanie kutra próżniowego daje widoczne rezultaty przy wędlinach plasterkowanych i pakowanych próżniowo. Równocześnie zapewnia znacznie dłuższy czas trwałości produktów; minimalny kontakt z powietrzem wpływa na szybkie i trwałe czerwienienie, lepsze zachowanie koloru i smaku gotowych produktów. Zmniejszony dopływ tlenu do kutra próżniowego w widoczny sposób obniża reakcje tlenu z kwasami tłuszczowymi (oksydacja tłuszczy), przez co wytworzone produkty są dłużej przydatne do spożycia.
Masownice i mieszałki
Masownice i mieszałki
Mieszałki atmosferyczne i próżniowe Seydelmann
Mieszałki niemieckiej firmy Seydelmann posiadają dwa niezależnie od siebie napędzane wały mieszające z biegiem przednim i wstecznym oraz regulowaną prędkością obrotową, automatyczną regulację obrotów, czasu mieszania, jak również ruchu wahadłowego mieszania. Dzięki specjalnemu umiejscowieniu i ułożeniu łopat spiralnego mieszadła, przetwarzany produkt będzie optymalnie i delikatnie wymieszany i jednocześnie jest pozbawiony negatywnego efektu ścinania i zgniatania. Szybkie i kompletne opróżnianie zapewniają spiralne wyrzutniki umocowane na końcach wałów mieszających.
Opróżnianie następuje tylko w przypadku wsunięcia wózka na farsz bezpośrednio pod pokrywę. Mieszałki są seryjnie wyposażona w podest do obsługi zamocowany z prawej strony maszyny (na życzenie - na lewej). Załadunek mieszałki następuje przy wykorzystaniu podajnika słupowego wózków na farsz ewentualnie przenośnika ślimakowego lub taśmowego.
Dzięki bez spoinowej, masywnej konstrukcji, mieszałka jest bardzo wytrzymała i łatwa w czyszczeniu. Wszystkie krawędzie są oszlifowane i wypolerowane. Korpus maszyny wykonany z masywnej stali nierdzewnej zabezpiecza przed powstaniem wgnieceń, np. przez uderzenie wózkiem. Wszystkie maszyny spełniają najwyższe normy bezpieczeństwa pracy.
Dodatkowe urządzenie z wyświetlaczem cyfrowym służy do dokładnego odważania mieszanych składników. Dla uzyskania żądanego składu mieszaniny, poszczególne jej składniki mogą być indywidualnie, kolejno dodawane i jednocześnie zważone. Aktualny skład mieszaniny nie będzie odbiegał od wcześniej założonego - produkcja staje się w pełni kontrolowana i jest zabezpieczony stały poziom jakościowy produkowanych wyrobów.
Urządzenie ważące z dodatkowym urządzeniem porcjującym umożliwia, obok informacji o bieżącej zawartości leja, również sterowane specjalnym programem porcjowanie i wagowy podział wymieszanej masy przy opróżnianiu maszyny.
Masownico - mieszałki Rühle model MKR
Masownico – mieszałki z serii MKR posiadają wszystkie możliwości techniczne w zakresie technologii uplastyczniania różnego typu surowców i farszów. Zaletą tych urządzeń jest ich wszechstronność – znajdują zarówno zastosowanie jako masownice, a także stanowią najwyższej klasy mieszałki. Próżnię w bębnie można regulować płynnie, w zależności od prowadzonego procesu. Zastosowanie urządzenia jonizującego i filtra z węglem aktywnym redukuje w 90% ilość bakterii z doprowadzanego z zewnątrz powietrza do obszaru roboczego.
Całkowicie izolowany bęben pozwala zachować zaprogramowaną temperaturę farszu. Chłodzenie może być sterowane komputerowo w zakresie od -15 st. C do +15 st. C. Szybkie chłodzenie, zastosowanie próżni, możliwość bezstopniowej regulacji obrotów mieszadła (od 0 do 25 obr./min.) oraz możliwość ustawienia bębna pod dowolnym kątem (od 0 do 90 st.) skracają czas prowadzonych procesów w porównaniu do konwencjonalnych tego typu urządzeń.
Do zdecydowanych zalet należy możliwość minimalnego wypełnienia na poziomie 10% (dotyczy zarówno procesu mieszania jak i masowania), z drugiej zaś strony maksymalne wypełnienie bębna wynosi aż 75%. Masownico - mieszałki są urządzeniami, dzięki którym można optymalizować procesy produkcji pod względem czasu, efektywności, kosztów oraz jakości wyrobu finalnego.
Dzięki mechanizmowi załadunku i samo-opróżniania urządzenie jest bardzo proste w obsłudze. Proces mycia i dezynfekcji jest nieskomplikowany, gdyż mieszadło można szybko i łatwo zdemontować. Mikroprocesor z ekranem dotykowym wbudowany w urządzenie pozwala na śledzenie i pełną kontrolę parametrów procesu.
Maszyny sznurujące i pętelkujące
Maszyny sznurujące i pętelkujące
Maszyny sznurujące i pętelkujące sprawdzają się przy produkcji mięs, szynek i innych przetworów. Wybierz jeden z wielu sprzętów w ofercie Weindich i zapewnij swoim klientom produkty spożywcze najwyższej jakości.
Na co zwracać uwagę przy wyborze odpowiedniej maszyny do sznurowania i pętelkowania? Na pewno ceniony jest jak najdalej idący automatyzm, zapewniający zwiększenie efektywności pracy i zakładający minimalny udział czynnika ludzkiego. Wszelkiego rodzaju udogodnienia związane z regulowaniem przekładają się na precyzję i jakość finalnego produktu.
Dobrze, jeżeli maszyna pracuje regularnie i płynnie, z podzespołami, które wolniej się eksploatują. Warto zwrócić uwagę na prostotę obsługi i możliwość wyboru różnych cyklów pracy. Jakość wykonania i kształt zapewniają nie tylko długotrwałość sprzętu, ale także prostotę jego czyszczenia.
Nie zapominaj, że dobry producent oferuje gwarancję na swoje produkty, ale też i pomoc serwisu. Zadaniem maszyny do pętelkowania jest bowiem uzyskanie jak najlepszego efektu wizualnego i praktycznego oraz efektywności, więc produkcja nie powinna ustawać nawet przez moment.
Precyzyjna, jakość, automatyka – kierując się tymi kategoriami, wybierzesz najlepszy sprzęt w branży wędliniarskiej.
Meble chłodnicze i mroźnicze
Meble chłodnicze i mroźnicze
Meble chłodnicze i mroźnicze to absolutnie podstawowe wyposażenie w każdej firmie zajmującej się gastronomią czy przetworem mięs. Na rynku funkcjonuje wiele urządzeń służących do przechowywania produktów spożywczych i surowców w odpowiednio niskiej temperaturze. Wybierz zgodnie z oczekiwaniami!
Oczywiście, mnogość mebli chłodniczych i mroźniczych do wyboru powoduje, że trudno jest je po prostu scharakteryzować. Przy wyborze warto kierować się tak podstawowymi kwestiami jak oświetlenie (na przykład oszczędne i nowoczesne LED); agregat chłodniczy (odpowiedniej jakości, oszczędny i wydajny); półki, które można regulować, przestawiać, modyfikować zgodnie z naszymi potrzebami; regulacja temperatury (najlepiej elektroniczna – coraz więcej firm korzysta z cyfrowych wyświetlaczy i podobnych udogodnień); wysoka jakość materiałów, z których wykonano sprzęt; odpowiednia izolacja czy automatyczne odszranianie.
W przypadku mebli chłodniczych i mroźniczych warto zwracać uwagę także na inne istotne czynniki, a więc ekologiczność (którą można pochwalić się swoim klientom), kolorystykę pasującą do nowoczesnych wnętrz, możliwość dołączania innych komponentów, lustra, haki, dodatkowe półki i specjalne oprogramowanie, charakterystyczne dla najbardziej innowacyjnych chłodni.
Naczynia i pojemniki
Nadziewarki
Nadziewarki
Nadziewarki tłokowe Frey
Nadziewarki tłokowe są skonstruowane z myślą o zastosowaniu w małych i średnich zakładach produkcyjnych. Są wykonane ze stali nierdzewnej i przystosowane od każdego typu farszu i jelit. Nadziewarki Frey można używać do:
- produkcji kiełbas,
- wyciskania sera, masła, twarogu,
- dozowania zup i sosów.
Nadziewarki tłokowe Frey charakteryzują się kompaktową budową, funkcjonalnością, niezawodnością i prostotą obsługi. Porcjowanie produktu odbywa się miedzy 5 a 10 000 g. Szybkość porcjowania zależna jest od modelu nadziewarki. Sterowanie urządzeniem przebiega za pomocą ciekłokrystalicznego wyświetlacza w języku polskim.
Nadziewarki próżniowe Frey
Nadziewarki próżniowe są skonstruowane z myślą o zastosowaniu w małych, średnich i dużych zakładach przemysłowych. Są wykonane z nierdzewnej stali i przystosowane od każdego typu farszu i jelit. Nadziewarki Frey można używać do:
- produkcji kiełbas,
- wyciskania sera, masła, twarogu,
- dozowania zup i sosów.
Porcjowanie produktu odbywa się miedzy 0 a 10 000 g. Szybkość porcjowania zależna jest od modelu nadziewarki. Sterowanie urządzeniem przebiega za pomocą ciekłokrystalicznego wyświetlacza w języku polskim. Ponad sto dowolnych programów pozwala na użytkowanie nadziewarek Frey w bardzo szerokim zakresie zastosowań.
Nadziewarki Frey są wyposażone w nowoczesny silnik "servo", dzięki któremu:
- porcjowanie farszu jest bardzo precyzyjne
- koszty serwisu są minimalne, ponieważ urządzenie nie wymaga obsługi np. wymiany oleju, filtrów, itd.
- pobór mocy jest niewielki - napęd pracuje tylko w czasie nadziewania
- możliwa jest płynna regulacja tempa pracy i przerw
- urządzenie pracuje w sposób bardzo dokładny i cichy
Nastrzykiwarki
Nastrzykiwarki
Nastrzykiwarki Rühle model IR
Nastrzykiwarki niemieckiej firmy Rühle z serii IR są to automatyczne urządzenia przeznaczone do nastrzyku różnych rodzajów mięsa zarówno z kością jak i bez kości. Odpowiednia budowa igieł, aparatu do nastrzyku oraz systemu skruszającego wraz z integrowaną stacją solanki pozwala na uzyskanie większej precyzji procesu i wydajności wyrobu. Nastrzykiwarki IR potrafią osiągnąć 50-60% przyrostu masy już za pierwszym nastrzykiem, nie powodując zniszczenia struktury mięśnia. Taki system zapewnia równomierne rozmieszczenie solanki w elementach mięsnych bez niebezpieczeństwa tworzenia złogów solanki i uzyskanie prawidłowego wybarwienia oraz właściwej konsystencji gotowego produktu.
Solanka pracuje w obiegu zamkniętym i w miarę potrzeb jest uzupełniana świeżą, filtrowaną o wyrównanym składzie oraz jakości. Prosta konstrukcja i łatwa w demontażu strefa robocza pozwala utrzymać urządzenie w idealnym stanie sanitarno-higienicznym, co ma niebagatelny wpływ na jakość gotowego produktu. Sterowanie mikroprocesorem z ekranem dotykowym pozwala w pełni kontrolować i płynnie regulować parametry pracy oraz dokumentować przebieg prowadzonego procesu nastrzykiwania.
Nastrzykiwarki jedno i wielogłowicowe Rühle model PR
Nastrzykiwarki są urządzeniami przeznaczonymi do nastrzyku roztworem solanki elementów mięsnych i drobiowych. W procesie nastrzyku jest możliwe uzyskanie dużej wydajności przyrostu masy mięsnej, zarówno w przypadku surowców z kością oraz bez kości, z zachowaniem struktury mięśnia. przy zachowując pełną dokładność przeprowadzonego działania.
Wydajności robocze oferowanych przez nas nastrzykiwarek Rühle – modele PR8, PR15 i PR20 mają przepustowość od 500 do 1500 kg produktu na godzinę, a głowica nastrzykowa posiada od 8 do 20 igieł.
Odbłaniarki i skórowaczki
Odbłaniarki i skórowaczki
Odbłoniarki
Odbłoniarki są to urządzenia służące do usuwania błon zewnętrznych z elementów, poszczególnych mięśni lub podrobów nadając surowcowi walory mięsa kulinarnego. Urządzenia mogą być wykorzystywane do mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego, baraniny, jaki również dziczyzny. W wyniku procesu odbłonianie nie tylko podnosimy jakość sensoryczną produktu, ale także zwiększamy jego wartość, ponadto zwiększamy funkcjonalność technologiczną danego surowca. Szybkość i jakość pracy urządzenia daje wysokie oraz wymierne korzyści w porównaniu z manualnym operowaniem nożem przez pracowników. odbłoniarki usuwają tylko zewnętrzną tkankę łączną i tłuszczową pozostawiając strukturę mięśni nienaruszoną co w efekcie końcowym minimalizuje straty w obróbce elementów oraz daje najwyższy współczynnik pozyskania najbardziej wartościowych struktur mięśni.
Odbłoniarki pozwalają na maksymalny uzysk mięsa klasy I oraz elementów na wędzonki i szynki. Usunięcie błon zewnętrznych i tłuszczu, powoduje zwiększenie wartości produktu; cena jednostkowa jest znacznie wyższa niż surowca przed zastosowaniem odbłoniarki. W trakcie technologii przetwórczej, odbłonione mięso nie posiada żadnych strzępów lub drobnych skrawków. Jest jednorodną bryłą, a w momencie uzyskania wyrobu gotowego po obróbce termicznej posiada nadal budowę anatomiczną.
Skórowaczki
Skórowaczki są idealnym urządzeniem do oddzielania skór od mięsa stosowanym zarówno w małych, średnich jak i dużych zakładach produkcyjnych. Doskonale oszczędzają czas pracy, a różnorodność modeli pozwala na dobranie właściwego urządzenia z odpowiednią wydajnością. W ofercie naszej spółki znajdują się skórowaczki manualne i taśmowe.
Skórowaczki manualne są to urządzenia z napędem pneumatycznym przeznaczone do ręcznej obróbki elementów o nieregularnych kształtach tj. szynki, łopatki itp. Charakteryzują się one łatwą obsługa i niskimi kosztami eksploatacji.
Skórowaczki taśmowe służą do automatycznego skórowania elementów płaskich. Są one dużym usprawnieniem organizacyjnym w obróbce elementów zasadniczych czy też zespołów mięśni lub mięśni wyselekcjonowanych. Podwyższają one wydajność i jakość procesu rozbioru i przerobu mięsa. Maszyny posiadają w standardzie bezstopniową regulację grubości cięcia, taśmę doprowadzającą oraz ruchomo zawieszony wałek dociskowy, który dopasowuje się automatycznie do wysokości obrabianych elementów.
Odbłoniarki są to urządzenia służące do usuwania błon zewnętrznych z elementów, poszczególnych mięśni lub podrobów nadając surowcowi walory mięsa kulinarnego. Urządzenia mogą być wykorzystywane do mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego, baraniny, jaki również dziczyzny. W wyniku procesu odbłonianie nie tylko podnosimy jakość sensoryczną produktu, ale także zwiększamy jego wartość, ponadto zwiększamy funkcjonalność technologiczną danego surowca. Szybkość i jakość pracy urządzenia daje wysokie oraz wymierne korzyści w porównaniu z manualnym operowaniem nożem przez pracowników. odbłoniarki usuwają tylko zewnętrzną tkankę łączną i tłuszczową pozostawiając strukturę mięśni nienaruszoną co w efekcie końcowym minimalizuje straty w obróbce elementów oraz daje najwyższy współczynnik pozyskania najbardziej wartościowych struktur mięśni.
Odbłoniarki pozwalają na maksymalny uzysk mięsa klasy I oraz elementów na wędzonki i szynki. Usunięcie błon zewnętrznych i tłuszczu, powoduje zwiększenie wartości produktu; cena jednostkowa jest znacznie wyższa niż surowca przed zastosowaniem odbłoniarki. W trakcie technologii przetwórczej, odbłonione mięso nie posiada żadnych strzępów lub drobnych skrawków. Jest jednorodną bryłą, a w momencie uzyskania wyrobu gotowego po obróbce termicznej posiada nadal budowę anatomiczną.
Skórowaczki
Skórowaczki są idealnym urządzeniem do oddzielania skór od mięsa stosowanym zarówno w małych, średnich jak i dużych zakładach produkcyjnych. Doskonale oszczędzają czas pracy, a różnorodność modeli pozwala na dobranie właściwego urządzenia z odpowiednią wydajnością. W ofercie naszej spółki znajdują się skórowaczki manualne i taśmowe.
Skórowaczki manualne są to urządzenia z napędem pneumatycznym przeznaczone do ręcznej obróbki elementów o nieregularnych kształtach tj. szynki, łopatki itp. Charakteryzują się one łatwą obsługa i niskimi kosztami eksploatacji.
Skórowaczki taśmowe służą do automatycznego skórowania elementów płaskich. Są one dużym usprawnieniem organizacyjnym w obróbce elementów zasadniczych czy też zespołów mięśni lub mięśni wyselekcjonowanych. Podwyższają one wydajność i jakość procesu rozbioru i przerobu mięsa. Maszyny posiadają w standardzie bezstopniową regulację grubości cięcia, taśmę doprowadzającą oraz ruchomo zawieszony wałek dociskowy, który dopasowuje się automatycznie do wysokości obrabianych elementów.
Odciążniki i balansery
Odciążniki i balansery
Odciążniki, inaczej balansery są jednymi z najważniejszych elementów w ramach procesu produkcyjnego w zakładzie mięsnym, dlatego dobór odpowiedniej jakości sprzętu ma w tym przypadku ogromne znaczenie.
Odciążniki służą do wyrównywania, poziomowania i równoważenia przecinarki. Przejmując jej ciężar, ułatwiają bezproblemowe podnoszenie i opuszczanie. Dzięki temu, że w odciążnikach stosuje się sprężyny spiralne, napięcie można łatwo regulować. Co więcej, nawet jeżeli sprężyna pęknie, dobrej jakości balansery zawierają specjalne mechanizmy pozwalają zabezpieczyć przecinarkę przed upadkiem.
Zniwelowany ciężar to znaczne ułatwienie dla pracowników i maszyn. Wzrasta poziom bezpieczeństwa, a kilkusetkilogramowe ciężary nie powinny już stanowić większego zagrożenia.
Na rynku znajduje się wiele odciążników. Ich waga oraz długość linki mogą się znacząco różnić. W wyborze odpowiedniego odciążnika znaczenie mają jakość i materiał wykonania, dopasowanie do innych sprzętów w zakładzie oraz normy, w ramach których konkretny balanser został wyprodukowany.
Z firmą Weindich dokonasz właściwego wyboru, uzupełniając swoją linię produkcyjną o wysokiej jakości sprzęt, który pozwala na wyprodukowanie dobrych przetworów mięsnych.
Piły i kleszcze
Piły i kleszcze
Piły ubojowe
Piły ubojowe w zależności od modelu służą do przepoławiania wieprzowiny, wołowiny, koniny, cielęciny i baraniny. Posiadają całkowicie zamkniętą, odporną na działanie wody konstrukcję. Dzięki gładkim powierzchniom i szczelnej obudowie umożliwiają łatwe utrzymanie w czystości, a tym samym zapewnienie wysokich standardów higieny. W zależności od rodzaju zastosowanego elementu tnącego wyróżniamy piły: taśmowe, tarczowe i brzeszczotowe.
Piły taśmowe
Piły taśmowe służą do cięcia mięsa z kością, kości, ryb oraz innych artykułów żywnościowych. Znajdują one zastosowanie w zakładach mięsnych, rybnych, zakładach rozbioru mięsa, hurtowniach itp. Ich prosta konstrukcja wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej umożliwia łatwe czyszczenie bez konieczności użycia narzędzi, a wysoki poziom ochrony pozwala na ich mycie wodą pod ciśnieniem. Oferowane przez nas piły posiadają w standardzie system prowadnic, napinacze taśmy tnącej, ogranicznik do cięcia na plastry różnej grubości oraz dociskacze.
Piły rozbiorowe
Piły rozbiorowe służą do podziału półtusz (wieprzowych, cielęcych, baranich) oraz ćwierćtusz (wołowych i końskich) na elementy zasadnicze przeznaczone do przetwórstwa lub sprzedaży. Piły są wyposażone w regulację grubości cięcia oraz hamulec zatrzymujący tarczę. W naszej ofercie znajdują się piły o napędzie elektrycznym (42 V, 230 V i 400 V) oraz pneumatycznym.
Piły ręczne
Piły ręczne służą do ręcznego podziału półtusz na części zasadnicze przeznaczone do przetwórstwa lub sprzedaży oraz do porcjowania mięsa z kością. Piły są wykonane ze stali nierdzewnej i posiadają naciąg brzeszczotu. Brzeszczoty mają długość 50 cm i są wymienne. W naszej ofercie znajdziesz m.in. urządzenia firm DICK i Giesser Messer.
Nożyce, kleszcze i gilotyny
Znajdują bardzo szerokie zastosowanie przy uboju wołowym i wieprzowym. Są to urządzenia w znacznym stopniu usprawniające pracę w każdym zakładzie. Główną zaletą tych urządzeń jest wysoka wydajność, czyste cięcie – brak występowania miazgi i odłamków kostnych oraz duża trwałość i łatwość zachowania higieny. Stosuje się je głównie do: obcinania rogów, kopyt, racic, rozcinania mostków wieprzowych, ćwiartowania wołowiny itp.
Prasy i urządzenia formujące
Prasy i urządzenia formujące
Oszczędzanie przez prasowanie
Ukształtuj swoje mięso nawet po obróbce! Inwestując w prasę z opatentowanym systemem dynamicznego kształtowania możesz zyskać do 130 kg na tonie surowca! Co więcej, opatentowana technologia "full-flex" umożliwia prasowanie surowca bez marszczenia oraz uszkodzenia włókien mięśniowych. Pozwala to na zakupy surowca o większej tolerancji wagowej, co z kolei generuje oszczędności. Zależnie od rodzaju produktu, oszczędności sięgają nawet do 1,20 PLN/kg! Podnieś wydajność swojej produkcji, integrując prasę ze zautomatyzowaną linią do plasterkowania, a zobaczysz, że różnice w wadze poszczególnych porcji w ciętym boczku nie przekraczają 0,5-0,8%!
Promienniki cieplne
Promienniki cieplne
Promienniki cieplne to alternatywny sposób ogrzewania. Nowoczesna technologia pozwala na zasilanie ich gazem, energią elektryczną i ciepła wodą. Efektem jest emitowanie promieniowania, które dogrzewa pomieszczenia w określonym celu.
Promienniki cieplne zdobyły popularność w wielu gałęziach przemysłu. Można je z powodzeniem wykorzystywać do termicznej obróbki mięsa, ale także dogrzewania pomieszczeń, w których hoduje się i chowa młode kurczęta i prosięta.
Wśród promienników rozróżnia się urządzenia, które dogrzewają konkretne stanowisko, wybrane miejsce w pomieszczeniu, jak również kompleksowe systemy ogrzewania dużych przestrzeni, na przykład hal. Tak duża różnica w zastosowaniu wynika z uniwersalności technologii.
Promienniki ciepła, emitując podczerwień, działają na zasadzie grzałki, która rozgrzana do bardzo wysokiej temperatury, zaczyna emitować promieniowanie. Nie widzimy tego procesu, ale odczuwamy – emitowane ciepło jest bardzo wyraźne.
O jakości promiennika cieplnego świadczy oszczędność, jaką zyskujemy dzięki przetwarzaniu dostarczanej energii. Dobrze wybrany promiennik to taki, którym ogrzejemy pożądany obiekt, nie tracąc zbyt wiele energii, a osiągając satysfakcjonujący wynik. Wybierając produkty z naszego sklepu, masz pewność, że sięgasz po sprawdzone rozwiązania.
Przemysł mięsny
Roboty do kebabu
Skruszacze
Skruszacze
Tenderyzery
Tenderyzator jest taśmową maszyną do nacinania i skruszania mięsa. Do nacinania głębokiego i płytkiego, dwustronnego i jednostronnego. Typowe zastosowania to:
- aktywacja białka w linii nastrzykiwania (nacinanie między nastrzykiwaniem a masowaniem),
- nacinanie mięs przed ich walcowaniem lub innym rodzajem formowania,
- nacinanie całych mięśni dla ich zmiękczenia (najczęściej przed formowaniem)
- spłaszczanie, rozbijanie mięsa, skruszanie, nadawanie jednakowej grubości kawałkom mięsa
Generalnie zabiegi nacinania polepszają plastyczność mięsa i zwiększają podatność do wiązania (solanek, innych mięśni, panierów). Dzieje się tak z powodu zwiększenia czynnej powierzchni mięśni oraz porozrywania włókien mięśniowych. Proces walcowania ma na celu zmianę kształtu kawałka mięsa - spłaszczenie, jednak w przypadku bardzo intensywnego zgniatania efektem ubocznym jest rozrywanie włókien mięśniowych, skutkujące ich uplastycznieniem.
Szaszłykarki
Szaszłykarki
Grill jest w Polsce niezwykle popularną formą przyrządzania potraw, która się rozwija jako sztuka kulinarna. Klienci coraz chętniej sięgają po coś innego niż klasyczna kiełbasa, jednocześnie wybierając gotowe, paczkowane produkty, które wystarczy kupić i „położyć na ruszt”. Szaszłykarki to urządzenia pozwalające przygotować Twojej firmie produkt chętnie wybierany przez konsumentów.
Dzięki rozróżnieniu maszyn do szaszłyków można uzyskać różny efekt. Niektóre maszyny dostarczają porcjowane, równe szaszłyki, a inne takie, które poprzez nieregularność wyglądają jak przygotowane w domu.
Maszyny funkcjonują na zasadzie wykrajania odpowiedniej wielkości mięsa (na przykład drobiowego) z kostki w taki sposób, by wychodziło nadziane na patyki i przeplecione wybranymi produktami spożywczymi. Automatyczne nadziewanie to szansa na znaczne przyspieszenie procesu produkcji.
Z perspektywy maszyny nie ma większego znaczenia, jakie mięso i warzywa staną się podstawą szaszłyka, dlatego można eksperymentować z mięsem rybim, owocami morza, a nawet z twardszymi warzywami.
Szaszłykarki pozwalają na wyprodukowanie nawet kilkuset kilogramów szaszłyków w ciągu godziny, bez konieczności udziału dużego zespołu pracowników. Wystarczą 2 lub 3 osoby. W procesie produkcji liczy się przede wszystkim niezawodność maszyny i możliwość jak najdalej idącej kreatywności w doborze kształtów oraz smaków szaszłyków.